Zupa-krem z pieczonej pietruszki z migdałami

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2017-11-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa-krem z pieczonej pietruszki z migdałami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa-krem z pieczonej pietruszki z migdałami

Składniki:

  • 300 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 10 ząbków czosnku
  • 50 g cebuli, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 125 g migdałów, blanszowanych
  • 900 g wody
  • 1/2 - 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 sztuk czerwonych winogron, pokrojonych w ćwiartki, do dekoracji

Przygotowanie:

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie pietruszkę, czosnek i cebulę ułożyć na blasze, skropić oliwą. Piec 25-35 min (200°C).
2 Do naczynia miksującego włożyć upieczone warzywa, dodać migdały, wodę, ocet winny, tymianek, pieprz i sól, gotować 20 min/100°C/obr. 1. Następnie zmiksować 1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
3 Zupę przelać do talerzy, udekorować tymiankiem, winogronami i oliwą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie pietruszkę, czosnek i cebulę ułożyć na blasze, skropić oliwą. Piec 25-35 min (200°C).
2 Upieczone warzywa, migdały, wodę, ocet winny, tymianek, pieprz i sól umieścić w garnku i gotować ok. 20 min. Ugotowaną zupę zblendować na gładką masę.
3. Zupę przelać do talerzy, udekorować tymiankiem, winogronami i oliwą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z mięsa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką