Babka bananowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2009-12-31
  • Babka bananowa

Składniki:

  • mąka pszenna [2 szklanki]
  • masło [10 dag]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • jajka [4 ]
  • banan [3 ]
  • śmietana kremówka [3 łyżki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • cukier waniliowy [1 ]
  • sól
  • masło [2 łyżki]
  • bułka tarta [2 łyżki]
  • cukier puder [0.75 szklanki]
  • rum [3 łyżki]
  • skórka z pomarańczy [2 łyżki] (smażona w cukrze)

Przygotowanie:

Banany obrać, pokroić na kawałki i utrzeć ze śmietaną, połową cukru, szczyptą soli i skórką. Jajka utrzeć z resztą cukru, cukrem waniliowym i masłem na pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać stopniowo masę bananową oraz mąkę i wymieszać na jednolite ciasto. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z rumem. Jeszcze ciepłą babkę polukrować.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka-zebra na Boże Narodzenie

Komentarze

  • rozowo, 2010-03-21 15:43:32
    rozowo
    -4
    a nie wyjdzie zakalec?bo zadne bananowe ciasta nie chca mi wyjsc.a przepis b.fajny.przydałoby się jeszcze foto

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem