Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2017-11-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

Składniki:

  • • 2 butelki koncentratu Grzybowej Krakus
  • • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • • 1 średnia szalotka
  • • 1 łyżka masła
  • • 1 łyżka mąki pszennej
  • • 150 ml śmietany do zup
  • • 2 średnie bulwy topinamburu
  • • 3 łyżki oleju
  • • świeży tymianek
  • • czerwony pieprz

Przygotowanie:

Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając, smaż do lekkiego zarumienienia mąki.
Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe