Gołąbki bez zawijania

autor: , kategoria: z mięs mieszanych, kuchnia polska , dodano: 2009-12-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki bez zawijania
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki bez zawijania
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki bez zawijania
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki bez zawijania
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki bez zawijania
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki bez zawijania
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki bez zawijania
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki bez zawijania

Składniki:

Przygotowanie:

Wariacja na temat popularnych golabkow - tych nie trzeba zawijac w liscie, kapusta idzie "do srodka" i tym samym jest "troche" mniej roboty:)

Grzyby przeplucz, zalej woda i odstaw na godzine, potem ugotuj (30 minut) w tej samej wodzie (zachowaj wywar), pokroj drobno.

Z kapusty zdejmij wierzchnie liscie i wytnij glab, tego co zostanie powinno byc ok. kilogram. Kapuste drobno posiekaj (kawalki nie wieksze niz 1 cm), najlepiej w robocie kuchennym, bo recznie nozem, to reka odpadnie;)
Czosnek drobno posiekaj (zadnych prasek!), cebule pokroj w kostke.

W duzej misce wymieszaj poszatkowana kapuste, ryz z kaszami (surowe ziarenka, nie ugotowane), mieso, cebule z czosnkiem, dodaj pokruszone kostki smaku i pieprz oraz grzyby, a na koncu wbij jajka - wyrob ciasto na mase, podobnie jak przy kotletach mielonych.

Z masy uformuj lekko splaszczone kule i podsmazaj je na rumiano z obu stron (kladz na patelnie gdy olej jest rozgrzany). Ten proces wydobedzie smak gryki:)
Podsmazone golabki ukladaj luzno w garnku warstwami (jedne na drugich). Pamietaj zeby dac im troche luzu miedzy soba, bo ryz i kasze beda peczniec podczas gotowania i golabki sie powieksza.
Zalej wszystko goracym bulionem (kostki rosolowe rozpusc w goracej wodzie) i wywarem z grzybow, tak by woda siegala tych najwyzej polozonych golabkow. Zakryj garnek pokrywka, doprowadz wszystko do wrzenia i zmniejsz ogien na najmniejszy, gotuj pod przykryciem pol godziny - duza czesc wody powinny wchlonac golabki, czesc odparuje, a reszta zostanie na dnie, dzieki czemu golabki sie nie przypala, nie musisz dolewac wody w trakcie gotowania.
Dla upewnienia sie czy golabki sa gotowe sprobuj jeden z wierzchu ale pamietaj by probowac tej czesci z boku golabka (gora i wierzch beda chrupkie po podsmazaniu, wiec nie poznasz czy golabek jest gotowy probujac go z wierzchu).

Podawaj z sosem grzybowym (parz moj przepis na sos).
Gotowe. Smacznego:)

P.S.
Zamiast kostek smakowych mozesz dodac soli ale uwazaj by nie dac jej za duzo, pamietaj, ze golabki wchlona tez sol z bulionu, w ktorym sie beda gotowac.
Jesli masa nie chce sie zlepiac i golabki sie rozpadaja dodaj jajko lub kaszy manny.
Z tej porcji powinno wyjsc ok. 25 srednich golabkow. Jesli ci zostana, to podgrzewaj je tak jak przy gotowaniu, czyli na malym ogniu, w bulionie, ewentualnie w mikrofali ale raczej nie w piekarniku, bo wyschna.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • kropka75, 2009-12-31 19:26:45
    kropka75
    2
    Trochę inna wersja moich gołębi. Ja najpierw parzę kapustę, gotuję kasze, smażę cebulkę itd. a potem tylko obsmażam gotowe gołębie.

    Ciekawe czy jest różnica w smaku. Na pewno spróbuję.
  • vril, 2009-12-31 19:49:41
    vril
    To teraz mnie zaciekawil twoj sposob, sprobuje Wrzuc go na SW!
    Komentarz
  • kropka75, 2009-12-31 20:11:57
    kropka75
    Zrobię po nowym roku, obfocę i zapodam.
    Komentarz
  • lea35, 2010-01-05 10:20:42
    lea35
    3
    Prawdziwe gołąbki są pyszne i pracochłonne.
    Dlatego wersja bez zawijania jest super.
    Ja robię prawie takie same (przepis na SW), tylko w sosie pomidorowym.

  • Ashira, 2010-01-10 11:02:26
    Ashira
    a takiego cuda to ja nie jadłam....
    trzeba bedzie wypróbować, ale to nieprędko...
    System Eliminacji Studentów Jest Aktywny więc nie ma czasu na gotowanie
    Komentarz
  • ankaa86, 2010-01-29 17:15:14
    ankaa86
    1
    Też takie robię od dawna i powiem że są pyszne
  • malinka118, 2010-01-31 13:45:24
    malinka118
    2
    Dałam przepis teściowej, bo akurat widziała go na monitorze. Zrobiła i nie powaliły mnie. Chyba tradycjonalistka ze mnie, bo wolę "pracochłonną" wersję.
  • alkamor, 2010-01-31 22:09:43
    alkamor
    1
    moja mama robi takie same tylko ma to pod nazwą "nagie gołąbki" są pyyyyszne!!
  • mww, 2010-05-12 09:24:34
    mww
    1
    Robię bardzo podobnie, ale zamiast zwykłej kapusty daję pekińską i dusze w sosie pomidorowym...
  • asuku, 2010-06-20 16:08:46
    asuku
    Dla mnie gołąbki bez zawijania to jak nie gołąbki, cały urok w tej kapuście na wierzchu. Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam, ale jak złapie mnie leń to kto wie
    Komentarz
  • steifer, 2010-08-24 18:43:05
    steifer
    Smaczne to to, ale pozbawione ideii gołąbków - utrzymania smaków, sosów i aromatów w liściastej kopercie. To trochę tak jakby pyszne ruskie pierogi robić mieszająć ser z kartoflami i podsmażoną cebulką z gotowanym makaronem. Zjeść się da, może być nawet dobre, ale to już nie będą PIEROGI. i te bez zawijania to już nie GOŁĄBKI!
    Komentarz
  • paula78, 2010-10-14 22:19:44
    paula78
    Plus za mniej roboty ale minus za te kostki smakowe i rosołowe ,po co ta chemia ?
    Komentarz
  • martika126, 2011-03-17 17:53:22
    martika126
    sos z torebki jest okropny
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe