Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2017-11-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Składniki:

  • • 350 g mąki pszennej
  • • jajko
  • /3 szklanki ciepłej wody
  • • 2 łyżki oleju
  • • 200 g kaszy gryczanej
  • • mała czerwona cebula
  • • łyżka oleju
  • • pęczek natki pietruszki
  • • pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
  • sól i pieprz
  • • Koncentrat Grzybowej Krakus
  • • mała cebula
  • • łyżka oleju
  • • 2 liście laurowe
  • • 2 ziarna ziela angielskiego
  • • duża łyżka śmietany 18%

Przygotowanie:

Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy
i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • ninakow, 2017-12-03 17:47:04
    ninakow
    0
    Zaczęłam robić bo akurat kupiłam koncentrat grzybowy Krakusa. Mam wrażenie, że z nim wszystko lepiej smakuje. Uwielbiam grzyby, a ten jest zrobiony z suszonych i nie ma żadnej chemii. Rewelacja!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe