Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Zakwas z żytniej mąki

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-10-29
  • Zakwas z żytniej mąki

Składniki:

Przygotowanie:

W kamionkowym lub szklanym naczyniu wymieszać mąkę z przegotowaną letnią wodą. Dodać skórkę razowego chleba i kilka ząbków czosnku. Naczynie przykryć czystą lnianą szmatką i postawić w ciepłym pomieszczeniu. Po kilku dniach żur będzie gotowy. Jeśli zależy nam na ugotowaniu niezawiesistej zupy, delikatnie, żeby nie zmącić zawartości, zlewamy sam płyn, zostawiając na dnie mąkę. Jeśli natomiast lubimy żurki gęściejsze, bierzemy także część lub całą zawiesinę z dna naczynia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • chilanes, 2009-12-19 19:17:02
    chilanes
    Świetny i prosty przepis, idealny jako podkład pod barszcz na wigilię
    Komentarz
  • paulina150528, 2009-12-19 21:17:19
    paulina150528
    Żurek jest w pierwszej piątce ulubionych zup moich domowników.Zawsze wyręczała mnie mama w jego gotowaniu,ale tu widze nieskomplikowany przepis któremu i mi sie uda podołac
    Komentarz
  • Monifash34, 2010-01-19 21:31:18
    Monifash34
    Najlepszy zakwas na żurek to ten własnej roboty.
    Ja robię go trochę inaczej,bo z 4,5 łyżek tzw.mąki "żurek" i daję 1 łyżkę mąki żytniej.I oczywiście skórka z chleba razowego i kilka ząbków czosnku.Zalewam wodą.Przykrywam i odstawiam.Nim wykorzystam go na zupę to zlewam ze 3,4 razy sam płyn.Wyrzucam stary czosnek i skórkę z chleba i daję świeże.I dopiero potem z kolejnego zaczynu robię żurek.Ja wolę w wersji gęściejszej.
    Komentarz
  • KarolinaK, 2010-01-26 11:12:22
    KarolinaK
    Bardzo przydatny przepis!
    Komentarz
  • w czerwieni, 2010-06-06 17:49:31
    w czerwieni
    Przejrzysty, czytelny przepis i jak widzę sprawdzony Jestem w trakcie testowania przepisu. Żurek to jedna z moich ulubionych zup więc przepis tym bardziej przydatny!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo