Sos grzybowy

autor: , kategoria: sosy, kuchnia polska , dodano: 2009-12-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos grzybowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos grzybowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos grzybowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos grzybowy

Składniki:

Przygotowanie:

prosty, bez udziwnien, klasyczny sos grzybowy:)

Grzyby suszone wyplucz, zalej zimna woda i odstaw na godzine, potem ugotuj w tej samej wodzie (30 minut) i drobno pokroj.

Pieczarki dokladnie umyj lub obierz, pokroj na plasterki, cebule pokroj w piorka.
W rondlu rozgrzej lzyke oliwy, wrzuc cebule i zeszklij ja (nie podsmazaj na rumiano), dodaj pieczarki i podsmazaj kilka minut az puszcza sok, dorzuc ugotowane suszone grzyby.
Wlej goracej wody (tyle by prawie zakryly grzyby) oraz kostke bulionowa, zamieszaj dokladnie, by sie rozpuscila, przykryj rondel pokrywka i dus na malym ogniu pod przykryciem ok. kwadrans, potem zdejmij pokrywke, dodaj pieprz i gotuj jeszcze 10 minut az czesc plynu odparuje. Zdejmij garnek z ognia, odlej do miseczki czesc wywaru i rozprowadz w nim smietane, mieszajac dodaj ja do rondla z grzybami i dokladnie wymieszaj. Podgrzej calosc na malym ogniu ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Gotowe. Smacznego:)

P.S.
Po dodaniu smietany sprobuj sos i ewentualnie dodaj soli ale przy tych proporcjach wystarczy sol zawarta w bulionie (ja nie dosalam).
Jesli sos jest za rzadki (nie powinien jesli wywar w duzej czesci odparuje), to mozesz dodac 1-2 lyzki maczki ryzowej (zmielony ryz) i dokladnie wymieszaj ale wtedy odczekaj kilka minut zanim do podasz, niech maczka "przezre" sie z goracym sosem i napecznieje w nim (nie gotuj sosu).
Oczywiscie w wersji light mozesz dodac jogurtu zamiast smietany, jednak jogurty maja tendencje do warzenia sie, niestety.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2009-12-31 19:23:05
    kropka75
    3
    Pyszny. Uwielbiam grzybowy sos. Zwłaszcza zabielony. A jeszcze z pieczarkami - niebo w gębie.
    Sos idealny.
  • malinka118, 2010-01-01 10:20:46
    malinka118
    2
    Bardzo dobry. Idealny gdyby był na wywarze, a nie na kostce.
  • 28nana, 2010-01-25 11:13:38
    28nana
    1
    ów sosik wylądował u mnie w piątek do... rybki

    pychotka i cacuszko

    gwiazdki za :

    - uniwersalny przepis który praktycznie pasuje do wszystkiego
    - apetyczną fotkę
    - obrazowy i przejrzysty przepis
  • zlosliwiec, 2010-01-28 11:10:21
    zlosliwiec
    2
    Przepis dobrze opisałaś, ja tylko nie rozumiem idei mieszania szlachetnych grzybów (suszonych) z końskimi pieczarkami. Przyznam, że taka mieszanka np.: prawdziwków z pieczarkami absolutnie do mnie nie przemawia - wręcz pieczarki zepsują smak...
  • vril, 2010-01-28 13:24:59
    vril
    Zlos, bo to jest na odwrot - suszki maja uszlachetnic pospolite pieczarki, a nie pieczarki zdegradowac te szlachetne Dzieki mieszance sos wychodzi taniej - kulinaria to nie najtansze hobby, czasem trzeba kombinowac - pewnie, ze bym wolala z samych szlachcicow sos warzyc ale to od wielkiego dzwonu tylko, na dni powszednie pichce mieszanke
    P.S. Kto tu Zloskowi minusa wrzucil?! - dobrze gada, ma prawo sie nie podobac, co go bombardujecie na wejsciu?
    Komentarz
  • anomaly, 2010-02-18 22:18:49
    anomaly
    2
    Sos pieczarkowy pycha. A połączenie pieczarek z tradycyjnymi grzybkami niczego mu nie ujmuje.
  • anomaly, 2010-02-18 22:20:14
    anomaly
    * sos grzybowy miało być (przejęzyczenie)
    Komentarz
  • mhm0808, 2011-03-21 15:15:27
    mhm0808
    -1
    Bardzo dziękuję,ten przepis uratował mi dziś... obiad

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem