Szpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2017-11-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem

Składniki:

  • • świeży szpinak - 80 gramów
  • • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • • mleko - 1 szklanka
  • • woda gazowana - 1 szklanka
  • • jajka - 2 sztuki
  • • olej - 1 łyżka
  • • sól - szczypta
  • • ketchup Kotlin Łagodny
  • • ser typu mozzarella w plastrach
  • • ulubiona wędlina
  • • masło klarowane - do smażenia

Przygotowanie:

Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać - najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony - przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć – w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe