Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Galareta z kurczaka

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-12-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka

Składniki:

Przygotowanie:

Najprostsza wersja galarety - kurak-trzy warzywa-jajko:)

Kurczaka umyj, podziel na czesci i obierz ze skory (jesli wybrales same udka, to juz ich nie dziel), uloz w garnku.
Marchewke i pietruszke obierz i w calosci lub przekrojone na pol wsadz do garnka, dodaj posiekany drobno czosnek (nie przeciskaj przez praske - praska to zuo!) i ziarenka pieprzu, zalej wszystko zimna woda i gotuj na srednim ogniu. Po zawrzeniu dodaj kostki rosolowe. Gotuj ok. godziny az mieso zmieknie, potem wyjmij razem z warzywami, a bulion dopelnij goraca woda aby bylo 2 litry wywaru (podczas gotowania nie dolewaj wody) i doprowadz znow do wrzenia, potem wylacz.
Ugotuj jajka na twardo, obierz i podziel na cwiartki.

Kurczaka obierz z kosci i posiekaj mieso, wywar przecedz i rozpusc w jeszcze goracym zelatyne w proszku (ilosc na 2 litry plynu).
Marchewke i pietruszke pokroj w talarki.
W miseczkach ukladaj kolejno mieso, marchewke z pietruszka, groszek i cwiartke jajka, zalej bulionem i odstaw do ostygniecia i stezenia.

Podawaj skropione octem lub sokiem z cytryny.
Gotowe. Smacznego:)

P.S.
Oczywiscie nie musisz obierac miesa ze skory przed gotowaniem (ja to robie, bo nie lubie tlustej galarety), mozesz skore zdjac dopiero po ugotowaniu miesa.
Z tej porcji powinno wyjsc ok. 10 galaretek (jedna porcja jak miseczka bulionowa).

    Śr. ocena: 4.71 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z jajkiem

Komentarze

  • kropka75, 2009-12-31 19:21:37
    kropka75
    1
    Uwielbiam galaretkę drobiową.

    Jeszcze bardziej lubię mieszaną, gdy płyn jest z drobiu i nóżek, a mięcho drobiowe, bo to od świnki jest za bardzo włochate jak dla mnie i za dużo z nim roboty. No i tłuszcz.

    Mniam.
  • magda21160, 2010-01-18 19:07:12
    magda21160
    1
    pyszna ja robie z kurczaka ale galantyne....
  • Rodzynka1989, 2010-01-19 18:43:57
    Rodzynka1989
    3
    Idealnie. Uwielbiam galaretę robioną w ten sposób przez moją mamę, która jednak wybiera mięso wieprzowe. Ja robię z piersi z kurczaka. Jest tu wszystko co trzeba i dokładny opis.
    Można podawać z maggi wymieszaną z octem, też pysznie
  • paulina150528, 2010-01-20 20:26:17
    paulina150528
    1
    U mnie zazwyczaj z kurczaka się ją robi ale tata uwielbia z bardziej treściwym mięsem.

    To jest chyba ta z przekąsek która nigdy mi się smakowo nie znudzi

    P.s. Ja dodaje zieloną pietruszkę na wierzch,przed tym jak się zsiądzie galareta
  • zuzaneczka, 2010-01-22 11:09:08
    zuzaneczka
    1
    moja mama i babcia robią podobnie, ale bez jajka. Ja osobiście nie lubię galarety - nie przechodzi mi to przez gardło, ale męska część rodziny uwielbia obowiązkowo z octem
  • 28nana, 2010-01-22 13:39:07
    28nana
    0
    jeśli mam być szczera to osobiści unikam takich wynalazków... galaretka tak - ale tylko owocowa w deserach.

    nie mniej jednak doceniając kunszt Pani Vril przyznaję maxymalna ilość gwiazdek za jasną i przejrzystą formę przepisu popartą materiałem zdjęciowym z poszczególnych etapów procesu twórczego
  • Smutna_Myszka, 2010-01-27 19:32:46
    Smutna_Myszka
    3
    Uwielbiam galaretke drobiowa Śliczne zdjecia z każdego etapu roboty i Wszystko dokładnie opisane i zrozumiałe

  • Soso, 2010-02-02 10:56:40
    Soso
    1
    Robię bardzo podobne galaretki, zamieniam tylko groszek konserwowy na mrożony - o niebo lepszy w smaku, a i efekt wizualny ciekawszy
  • vril, 2010-02-02 11:10:17
    vril
    A to groszek mrozony zalewany goracym wywarem prezentuje sie inaczej od konserwowego?
    Komentarz
  • Soso, 2010-02-02 13:25:46
    Soso
    Tak Spróbuj.
    Komentarz
  • kalina121, 2010-02-05 20:53:44
    kalina121
    2
    Bardzo lubię taką galaretkę i bardzo lubię takie dokładne przepisy,wszystko opisane,super zdjęcia tu nawet początkujący nie pogubi się.
  • olenialenia, 2010-02-24 14:16:31
    olenialenia
    1
    Przepis idealnie dopracowany
    Wypróbuje z tym czosnkiem bo nigdy nie dodawałam czosnku i ja osobiście skóry do gotowania nie ściągam
  • isabelmm, 2010-04-27 17:53:36
    isabelmm
    2
    Bardzo dobrze opisany i udokumentowany zdjęciami przepis. Galaretka bardzo dobra w smaku, ładnie się prezentuje przez co świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju domowych spotkaniach.
  • Layla79, 2012-06-05 10:30:43
    Layla79
    w sumie prosty ten przepis, niestety mam awersje do zelatyny, albowiem zepsuła mi raz sernik.
    czy wy namaczacie wczesniej zelatyne, czy od razu do wrzatku?

    i jeszcze jedno pytanie, słyszałam, ze wywar klaruje sie białkiem, ktos próbował?

    od siebie proponuje jajka przepiórcze, bo ładnie wygladaja.
    Komentarz
  • MARTA0000, 2012-10-21 13:01:19
    MARTA0000
    0
    Uwielbiam galaretkę z kurczaka,ostatnio dodałam ser bałkański z Lidla i wyszła na prawdę dobra galareta

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe