Galareta z kurczaka

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska, dodano: 2009-12-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galareta z kurczaka

Składniki:

Przygotowanie:

Najprostsza wersja galarety - kurak-trzy warzywa-jajko:)

Kurczaka umyj, podziel na czesci i obierz ze skory (jesli wybrales same udka, to juz ich nie dziel), uloz w garnku.
Marchewke i pietruszke obierz i w calosci lub przekrojone na pol wsadz do garnka, dodaj posiekany drobno czosnek (nie przeciskaj przez praske - praska to zuo!) i ziarenka pieprzu, zalej wszystko zimna woda i gotuj na srednim ogniu. Po zawrzeniu dodaj kostki rosolowe. Gotuj ok. godziny az mieso zmieknie, potem wyjmij razem z warzywami, a bulion dopelnij goraca woda aby bylo 2 litry wywaru (podczas gotowania nie dolewaj wody) i doprowadz znow do wrzenia, potem wylacz.
Ugotuj jajka na twardo, obierz i podziel na cwiartki.

Kurczaka obierz z kosci i posiekaj mieso, wywar przecedz i rozpusc w jeszcze goracym zelatyne w proszku (ilosc na 2 litry plynu).
Marchewke i pietruszke pokroj w talarki.
W miseczkach ukladaj kolejno mieso, marchewke z pietruszka, groszek i cwiartke jajka, zalej bulionem i odstaw do ostygniecia i stezenia.

Podawaj skropione octem lub sokiem z cytryny.
Gotowe. Smacznego:)

P.S.
Oczywiscie nie musisz obierac miesa ze skory przed gotowaniem (ja to robie, bo nie lubie tlustej galarety), mozesz skore zdjac dopiero po ugotowaniu miesa.
Z tej porcji powinno wyjsc ok. 10 galaretek (jedna porcja jak miseczka bulionowa).

    Śr. ocena: 4.71 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • kropka75, 2009-12-31 19:21:37
    kropka75
    1
    Uwielbiam galaretkę drobiową.

    Jeszcze bardziej lubię mieszaną, gdy płyn jest z drobiu i nóżek, a mięcho drobiowe, bo to od świnki jest za bardzo włochate jak dla mnie i za dużo z nim roboty. No i tłuszcz.

    Mniam.
  • magda21160, 2010-01-18 19:07:12
    magda21160
    1
    pyszna ja robie z kurczaka ale galantyne....
  • Rodzynka1989, 2010-01-19 18:43:57
    Rodzynka1989
    3
    Idealnie. Uwielbiam galaretę robioną w ten sposób przez moją mamę, która jednak wybiera mięso wieprzowe. Ja robię z piersi z kurczaka. Jest tu wszystko co trzeba i dokładny opis.
    Można podawać z maggi wymieszaną z octem, też pysznie
  • paulina150528, 2010-01-20 20:26:17
    paulina150528
    1
    U mnie zazwyczaj z kurczaka się ją robi ale tata uwielbia z bardziej treściwym mięsem.

    To jest chyba ta z przekąsek która nigdy mi się smakowo nie znudzi

    P.s. Ja dodaje zieloną pietruszkę na wierzch,przed tym jak się zsiądzie galareta
  • zuzaneczka, 2010-01-22 11:09:08
    zuzaneczka
    1
    moja mama i babcia robią podobnie, ale bez jajka. Ja osobiście nie lubię galarety - nie przechodzi mi to przez gardło, ale męska część rodziny uwielbia obowiązkowo z octem
  • 28nana, 2010-01-22 13:39:07
    28nana
    0
    jeśli mam być szczera to osobiści unikam takich wynalazków... galaretka tak - ale tylko owocowa w deserach.

    nie mniej jednak doceniając kunszt Pani Vril przyznaję maxymalna ilość gwiazdek za jasną i przejrzystą formę przepisu popartą materiałem zdjęciowym z poszczególnych etapów procesu twórczego
  • Smutna_Myszka, 2010-01-27 19:32:46
    Smutna_Myszka
    3
    Uwielbiam galaretke drobiowa Śliczne zdjecia z każdego etapu roboty i Wszystko dokładnie opisane i zrozumiałe

  • Soso, 2010-02-02 10:56:40
    Soso
    1
    Robię bardzo podobne galaretki, zamieniam tylko groszek konserwowy na mrożony - o niebo lepszy w smaku, a i efekt wizualny ciekawszy
  • vril, 2010-02-02 11:10:17
    vril
    A to groszek mrozony zalewany goracym wywarem prezentuje sie inaczej od konserwowego?
    Komentarz
  • Soso, 2010-02-02 13:25:46
    Soso
    Tak Spróbuj.
    Komentarz
  • kalina121, 2010-02-05 20:53:44
    kalina121
    2
    Bardzo lubię taką galaretkę i bardzo lubię takie dokładne przepisy,wszystko opisane,super zdjęcia tu nawet początkujący nie pogubi się.
  • olenialenia, 2010-02-24 14:16:31
    olenialenia
    1
    Przepis idealnie dopracowany
    Wypróbuje z tym czosnkiem bo nigdy nie dodawałam czosnku i ja osobiście skóry do gotowania nie ściągam
  • isabelmm, 2010-04-27 17:53:36
    isabelmm
    2
    Bardzo dobrze opisany i udokumentowany zdjęciami przepis. Galaretka bardzo dobra w smaku, ładnie się prezentuje przez co świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju domowych spotkaniach.
  • Layla79, 2012-06-05 10:30:43
    Layla79
    w sumie prosty ten przepis, niestety mam awersje do zelatyny, albowiem zepsuła mi raz sernik.
    czy wy namaczacie wczesniej zelatyne, czy od razu do wrzatku?

    i jeszcze jedno pytanie, słyszałam, ze wywar klaruje sie białkiem, ktos próbował?

    od siebie proponuje jajka przepiórcze, bo ładnie wygladaja.
    Komentarz
  • MARTA0000, 2012-10-21 13:01:19
    MARTA0000
    0
    Uwielbiam galaretkę z kurczaka,ostatnio dodałam ser bałkański z Lidla i wyszła na prawdę dobra galareta

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Szatańskie jajka
  • Mniam: 2
    Bananowy sernik
  • Mniam: 8
    Bounty Świąteczno-Noworoczne
  • Mniam: 6
    Tarta z mascarpone i truskawkami

Zamknij