Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2017-11-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem

Składniki:

  • • dynia piżmowa
  • • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • • 1 średnia cebula
  • • 300 g mięsa mielonego
  • • 100 ml wody
  • • 3 ząbki czosnku
  • • 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
  • • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • • 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
  • • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu, oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a starkowanym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe