Nieziemsko chrupiące ciasteczka z płatkami

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2017-11-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Nieziemsko chrupiące ciasteczka z płatkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Nieziemsko chrupiące ciasteczka z płatkami

Składniki:

  • 4 szklanki płatków Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno
  • 100 g masła lub margaryny
  • 4-5 łyżek miodu
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 gramów dodatków; mogą to być pestki słonecznika lub dyni, żurawina, suszone owoce

Przygotowanie:

Masło, cukier i miód umieść w dużym garnku i zagotuj często mieszając, a następnie gotuj około 2-3 minut. Płatki i dodatki wsyp do powstałej masy i bardzo dokładnie (ale w miarę delikatnie) wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestygnięcia – pamiętaj, by od czasu do czasu przemieszać, żeby masa nie zastygła. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, układaj na niej masę uformowaną w ciasteczka. Zapiekaj około 10-15 minut w piekarniku z temperaturą 180 stopni (grzanie góra-dół). Po tym czasie wyjmij ciasteczka i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Rada: ciasteczka możesz także uformować i pozostawić do samodzielnego wyschnięcia lub schłodzić w lodówce. Jednak zapiekane w piekarniku stają się maksymalnie chrupiące.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe