Makowe krążki z ciasta francuskiego

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2009-12-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowe krążki z ciasta francuskiego
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowe krążki z ciasta francuskiego

Składniki:

Przygotowanie:

1. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy, lekko wałkujemy i na całej powierzchni rozkładamy masę makową.

2. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na ok. 1 - 1,5 cm. kawałki

3. Układamy je na blasze, koniecznie na papierze pergaminowym.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do uzyskania złocistego koloru (ok 25 min)

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • shiral, 2009-12-31 22:43:56
    shiral
    3
    Proste w wykonaniu i szybkie w zrobieniu w tej serii.
    Jednak uważam że własna, ręcznie zrobiona masa smakuje znacznie lepiej niż ta kupna.
    Podstawowa masa jedna z moich ulubionych składa się z maku(powiedzmy ok 0,5kg) kostka masła roślinnego, ok. 3-4 jajek, cukru tyle ile kto lubi ja daję 1 łyżkę ale większość osób preferuję więcej(3-4) no i oczywiście ulubiony ekstrakt. Z taką masą makową można bawić się w nieskończoność i dodawać do niej inne przysmaki jak orzechy, migdały, bakalie itp
  • AgaZ, 2010-01-01 16:36:54
    AgaZ
    1
    Szybka, makowa wariacja Lubię takie proste przepisy. Czy masz może jakąś konkretną masę makową, którą preferujesz?
  • Asienka187, 2010-01-01 17:11:43
    Asienka187
    Nie mam wybranej masy, kupuje każdą po kolei, jestem w trakcie szukania tej ulubionej
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-01 17:24:18
    paulina150528
    1
    Robie bardzo podobne krążki,tylko mase makową dodaje własnej produkji.Dodatko smaruje wierzch ciasteczek jajkiem roztrzepanych z cukrem

    Ten przepis tak na szybko jest świetny
  • 28nana, 2010-01-01 17:40:12
    28nana
    1
    Ja polecam balalland

    choć najlepsze jest własnoręczne mielenie maku
  • kropka75, 2010-02-18 12:37:37
    kropka75
    1
    Ja już wypróbowałam wszelkie wariacje na temat ciasta francuskiego. Z serem, marmoladą, makiem. Serową wstawiłam nawet, reszty nie zdążyłam.

    Wszystkie są smaczne i szybkie do wykonania. Proste ciasto i bardzo ładnie wygląda, niezastąpiona przekąska do kawki, gdy nagle zapowiadają się goście.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem