Cytryny w syropie imbirowym

autor: , kategoria: desery owocowe , dodano: 2017-12-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cytryny w syropie imbirowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cytryny w syropie imbirowym

Składniki:

  • 300 g cukru
  • 250 g wody
  • 80-90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20-30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 3-4 cytryny, ekologiczne, pokrojone w 3 mm plastry, bez pestek

Przygotowanie:

1 Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wodę, sok z cytryny i imbir. Włożyć koszyczek, ułożyć w nim plastry cytryny, gotować 10 min/100°C/obr. 2. Syrop i plastry cytryny pozostawić w naczyniu na ok. 15 min.
2 Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, plastry cytryny przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, następnie przelać do nich zawartość naczynia miksującego, natychmiast zakręcić.
3 Cytryny w syropie imbirowym podawać jako dodatek do herbaty.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1 Do garnka wsypać cukier, dodać wodę, sok z cytryny i imbir. Zagotować aż cukier się rozpuści. Na dnie ułożyć plastry cytryny, gotować ok. 15 min. Syrop i plastry cytryny pozostawić w naczyniu na ok. 15 min.
2 Ostrożnie wyjąć plastry cytryny i przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, następnie przelać do nich zawartość naczynia miksującego, natychmiast zakręcić.
3 Cytryny w syropie imbirowym podawać jako dodatek do herbaty.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z agrestem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem