KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWO-IMBIROWYM

  • KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWO-IMBIROWYM

Składniki:

  • udka kurczaka [8 szt.] (najlepiej bez skorki)
  • cebula biała [2 szt.] (srdnie)
  • sałata [2 główki] (typu lattuga, malutka jak cykoria)
  • bambus [1 op.] (bambus w zalewie, w plasterkach - srednia puszka)
  • oliwa z oliwek [1 łyżeczka] (lub lyzka stolowa)
  • cytryna [4 plastry]
  • słodzik do pieczenia [1 łyżka] (lub cukier bialy)
  • imbir [4 plastry] (imbir musi byc swiezy)
  • sos sojowy [5 łyżek] (mozna dodac wiecej przy sprawdzaniu smaku ostatecznego)
  • szafran [2 szczypty] (najlepiej w niteczkach a nie zmielony)
  • pieprz czarny [3 szczypty] (zmielony - mozna dodac wiecej lub mniej, jak kto lubi)
  • chili (przyprawa) [3 szczypty] (lub dodawac wedlug upodoban podniebienia)
  • tymianek [6 szt.] (konecznie swiezy, 6 pojedynczych galazek)
  • woda [0.5 l] (lub wiecej, ma przykryc prawie cala potrawe w trakcie duszenia, powinna byc juz letnia)
  • kostka rosołowa [1 kostka] (drobiowa lub warzywna)
  • ryż [1 szklanka] (ugotowany na sypko)
  • sól [1 szczypta]

Przygotowanie:

1. do glebokiej patelni lub plytkiego garnka wlewamy lyzeczke oliwy i podsmazamy cebule pokrojona w plasterki, a po 1-2 minutach dodajemy udka kurczaka, kladac je skorka do dołu, zeby sie przyrumienila i puscila troszke tluszczyku - bez skorki, zeby sie przyrumienily udka.

2. kiedy udka sie przyrumienia od strony skory przekrecamy je i dodajemy sol, pieprz, chili, tymianek i smazymy 1 minutke.

3. teraz dodajemy wode i kostke rosolowa - dobrze mieszamy, zeby kostka sie rozpuscila. Woda ma pokryc udka tak na 3/4 ich wysokosci lub nawet cale - zalezy jak duzo sosu chcecie pozniej uzyskac.

4. dodajemy teraz cytryne w plasterkach i szafran. Obrany korzen imbiru dodajemy w plasterkach na patelnie i dodajemy polowe przygotowanego sosu sojowego. Salate lattuga kroimy wzdluz na 4 czesci i dodajemy do udek. Dodaemy rowniez bambus z puszki. Przykrywamy albo folia aluminiowa albo pokrywka i tak dusimy okolo 15 minut.

5. po tym czasie sprawdzamy sos, ktory nam sie zaczyna tworzyc. Prawdopodobnie bedzie bardzo kwasny od cytryny ale w takim wypadku wyrzucamy plasterki (bez ich wyciskania!!!) i dodajemy teraz brakujacych przypraw, zeby zrownowazyc smak. Slodzik, resztka sosu sojowego, chili, pieprz. To juz zalezy od podniebienia i upodoban.

6. po dodaniu reszty przypraw, przykrywamy wszystko ponownie i dusimy przez kolejne 20-25 minna małym ogniu.

7. woda powinna sie zredukowac do konsystencji wspanialego sosu, a salata powinna byc miekka i delikatnie sie rozpadac. Mozemy pozbyc sie plasterkow imbiru. Udka sa uduszone cudownie i sa mieciutkie i aromatyczne. Oczywiscie przed ich zjedzeniem pozbywamy sie skorki.

To danie zrobilam na potrzeby mojej diety (dr. Dukana czyli proteinowej) i nie mozna serwowac go z weglowodanami ale dla osob nie dietujacych polecam ryz jako dodatek - pasuje wysmienicie!!

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • blue_apple, 2010-11-07 18:07:12
    blue_apple
    dodaje do ulubionych, coby móc potem zajrzeć do przepisu i zrobić musi być pyszne. fajnie, że coś takiego można zjeść na Ducanie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe