pierogi z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

autor: , kategoria: pierogi, kuchnia polska , dodano: 2010-01-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pierogi z kurczakiem, szpinakiem i serem feta
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pierogi z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • filet z kurczaka [2 szt.]
  • cebula biała [1 szt.] (duza)
  • ser feta [0.333 kostki] (lub polowa jesli ktos lubi smak bardziej )
  • szpinak [1 szt.] (z puszki,lub mrozony - niecala szklanka)
  • gałka muszkatołowa [3 szczypty] (lub troszke wiecej - zalezy od naszego smaku)
  • pieprz czarny [3 szczypty] (dodajemy wedlug naszych upodoban)
  • masło [2 łyżki] (w porywach do 3)
  • cytryna [0.5 szt.] (do wycisniecia)
  • czosnek [2 ząbki] (najlepiej duze zabki)
  • woda [0.5 szklanki] (koniecznie cieplej)
  • śmietana [2 łyżki] (najlepiej kwasna)
  • sól [2 szczypty] (solimy malo ze wzgledu na ser feta)
  • mąka [0.5 kg] (szymanowska)

Przygotowanie:

To był moj debiut pierogowy, wiec bardzo sie balam, ze nie wyjdzie. A jednak...

Na rozgrzana patelnie wrzucamy lyzke masla i dodajemy pokrojona w kosteczke cebule i szczypte soli. Chwilke smazymy - bez przyrumieniania - i dorzucamy pokrojone w dosc drobna kostke piersi kurczaka, ktore wczesniej marynowaly sie w szczypcie soli i pieprzu i w soku z wycisnietej polowki cytryny w lodowce, przez minimum 2 godziny. Dodajemy kolejna lyzke masla i smazymy az do zarumienienia.
Dodajemy odsaczony z wody lub rozmrozony wczesniej szpinak, galke muszkatalowa i wycisniete zabki czosnku - doprawiamy sola i pieprzem ale z umiarem!
Odstawiamy z gazu i do cieplej masy dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Probujemy i jesli wszystkie skladniki sie polacza a farsz nie jest za slony mozemy zagniesc ciasto.
Na stolnice wysypujemy przesiana make i robimy po srodku dolek. Dodajemy szzypte soli i do dolka dolewamy troszke letniej wody. Zagniatamy make do dolka. W miare zagniatania dodajemy wode, tak aby ciasto bylo elastyczne i gietkie i odchodzilo od reki ale nie bylo za suche. Czas ugniatania to okolo 15 minut.
Rozwalkowujemy gotowe ciasto recznie lub maszynka (maszynka skraca bardzo czas pracy) i wycinamy srednie kola. Nakladamy farsz i zlepiamy brzegi.

Do duzego garnka wlewamy wode i doprowadzamy do wrzenia. Leciutko solimy, pamietajac, ze ser feta w farszu ma jej juz pod dostatkiem. Do gotujacej sie wody wrzucamy prygotowane pierogi (partiami, aby przy wyplynieciu na powierzchnie mialy miejsce) i gotujemy leciutko zmniejszajac gaz az do momentu wyplyniecia pierogow na powierzchniwe wody - okolo 5 minut.

Pierogi zbieramy lyzka cedzakowa i odrazu podajemy - najlepiej z lyzka kwasnej smietany na talerzu.

Niebo w gebie!!!

Smacznego!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • AgaZ, 2010-01-01 16:53:55
    AgaZ
    Jeśli to Twój debiut pierogowy to czapki z głów Wzięłaś się w dodatku za tak trudny farsz. Pierogów z kurczakiem nigdy jeszcze nie jadłam, ale mnie zaintrygowałaś.
    Komentarz
  • vril, 2010-01-01 17:25:36
    vril
    Tez zapisuje w ulubionych i wyprobuje w najblizszym czasie, a potem sie odezwe Farsz ze szpinaku i sera feta juz jadlam ale z dodatkiem kurczaka nie, intryguje mnie tez galka muszkatalowa - zapowiada sie zaskakujacy mix
    Komentarz
  • Anessa, 2010-01-01 17:51:36
    Anessa
    Dziekuje bardzo za pierwsze komentarze Polaczenie tego farszu z ciastem pierogowym jest po prostu... boskie! I ser feta sie tak wspaniale miesza ze szpinakiem i opatula tego kurczaka po ugotowaniu w sposob nie do opisania Polecam bo warto!
    Komentarz
  • gabka9, 2010-06-18 21:53:19
    gabka9
    0
    Uwielbiam pierogi ze szpinakiem, a Twój przepis uwzględnia dodatkowo porcję białka w postaci kurczaka Super sprawa
    Fajny przepis, daję 5
  • daget, 2010-11-17 14:32:44
    daget
    1
    Ta sa pierogi ze szpinakiem ktore posiadaja wszystkie najwazniejsze skladniki, łącznie z gałką muszkatalową , o której większość osób nie wie bądź zapomina. Rozkoszny smak szpinaku z serem, rospływające się w ustach z każdym kęsem. Zrobilam w wersji bezmiesnej, do tego smietana i lyzka okrasy i powiem jedno... Niebo w gebie!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe