Kokosowy dhal z soczewicy

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2018-01-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kokosowy dhal z soczewicy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kokosowy dhal z soczewicy

Składniki:

  • 240 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1-2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 250 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 120 g liści szpinaku baby, świeżych, grubo posiekanych
  • kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji

Przygotowanie:

1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory i chili, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2. Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1.

3. Dodać szpinak, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki.

4. Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: roladki z szynki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką