Batony energetyczne z suszonymi owocami

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2018-02-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Batony energetyczne z suszonymi owocami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Batony energetyczne z suszonymi owocami

Składniki:

  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 40 g suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, itp.)
  • 250 g musli
  • 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 125 g migdałów, w płatkach
  • 10 g wody
  • 100 g miodu, płynnego

Przygotowanie:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy i suszone owoce, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.

2. Do naczynia miksującego wsypać musli, rozdrobnić 3 s/obr. 3. Przełożyć do miski z orzechami i owocami, odstawić.

3. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do miski z musli, odstawić.

4. Do naczynia miksującego wsypać migdały, dodać wodę, rozdrobnić 2 min/obr. 6.

5. Dodać miód, podgrzać 3 min/50°C/obr. 3. Przelać do miski z musli, dokładnie wymieszać kopystką.

6. Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia (30 x 45 cm), przełożyć na niego masę z musli i bakalii, powierzchnię wyrównać przy pomocy kopystki na grubość ok. 1 cm. Odstawić do lodówki na ok. 2 godz.

7. Schłodzoną masę pokroić na batoniki (ok. 3 x 7 cm).

8. Batony energetyczne podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 140 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: frytki z bakłażana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem