Leverpostej - duński pasztet z wątróbki z grzankami

autor: , kategoria: z cielęciny , dodano: 2018-02-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Leverpostej - duński pasztet z wątróbki z grzankami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Leverpostej - duński pasztet z wątróbki z grzankami

Składniki:

  • wątróbka cielęca lub wieprzowej – 400 g
  • surowy boczek – 200 g
  • cebula – 1 średnia sztuka
  • anchois – 4 – 5 filecików
  • jajko – 1 sztuka
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • masło – 1/4 kostki
  • bulion wołowy – 200 ml
  • mleko – 100 ml
  • sól i pieprz – do smaku
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • Chleb tostowy American Toast XXL np. Dan Cake

Przygotowanie:

1. Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem z wątróbką i anchois.
2. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, a następnie bulion i mleko cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy.
3. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem. Całość przelać do wysmarowanej masłem formy. 4. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą.
5. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni.
6. Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pasztet z ciecierzycy

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem