Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Ciasto francuskie z szynką i serem

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-01-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto francuskie z szynką i serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto francuskie z szynką i serem

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrażamy i rozwijamy na blasze. Kroimy je na 12 prostokątów. Szynkę i ser żółty kroimy w drobną kosteczkę i wysypujemy na środek 6 prostokątów. Następnie przykrywamy prostokątami które nie zostały posypane. Na brzegach dusimy widelcem(podobnie jak pierogi) a u góry nakrawamy trzy paseczki długości 2 cm. Wszystko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Układamy na blasze tak by ciasta sie nie dotykały i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i termoobieg. Pieczemy 5-10minut, jednak doglądamy często bo ciasto szybko rośnie i rumieni się.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-01-02 09:36:45
    zlosliwiec
    1
    Fajny pomysł, łatwy do modyfikacji i dorzucania własnych ulubionych składników. Wrzucam do ulubionych, żeby się nie zawieruszył
  • Rodzynka1989, 2010-01-03 16:34:33
    Rodzynka1989
    2
    Oj Złośliwcu i nie czepiasz się jaki to ma być rodzaj sera żółtego? W końcu to ma wpływ na smak. Zresztą szynka też nie jest sprecyzowana...

    Ostatnio zakochałam się w cieście francuskim i też często coś z niego robię. Wychodzą bardzo smaczne przekąski na każdą okazję. Warto mieć to ciasto zawsze w lodówce. W razie gdy wpadną niespodziewani goście można szybko pokroić je w kwadraty, posypać startym Edamskim serem lub Goudą, na 10 minut do piekarnika i gotowe
    Polecam.
  • Berlinianka, 2010-02-17 11:01:07
    Berlinianka
    1
    Robię takie jak mamy gości, często zamiast szynki małe paróweczki daję, też super wychodzi
  • cate_, 2010-02-23 15:26:37
    cate_
    2
    Wypróbowałam i uważam, że rodzaj sera ma duże znaczenie. Powinien być ostrzejszy by nadać bardziej wyrazisty smak potrawie.
  • aafk, 2010-07-22 09:31:50
    aafk
    3
    Super przekąską na przyjęcia! Ja kroje w kwadraciki i sklejam ze sobą przeciwległe rogi. Wychodzi takie pudełko pełne pyszności

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe