Ryba duszona w sosie cytrynowo-pietruszkowym

autor: , kategoria: ryby, dania niskokaloryczne, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba duszona w sosie cytrynowo-pietruszkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba duszona w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Składniki:

  • filety rybne [6 szt.]
  • czosnek [3 ząbki]
  • natka pietruszki [3 łyżki]
  • sól morska [1 łyżeczka]
  • pieprz cytrynowy [1 łyżeczka]
  • przyprawa do ryb [1 łyżeczka] (opcjonalnie)
  • kajzerka [2 szt.] (lub bagietka)
  • oliwa z oliwek [5 łyżek]
  • sok z cytryny [6 łyżek]

Przygotowanie:

Filety rybne myjemy, kroimy na kawałki lub - jeśli są mniejsze - pozostawiamy w całości. Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. (należy uważać, żeby się nie przypiekł na brązowy kolor!). Wkładamy kawałki ryby, posypujemy solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, ok. 10 minut. Jeśli filety są grubsze, czas duszenia należy wydłużyć.

Gdy filety będą już miękkie, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posypujemy pietruszką. Dusimy jeszcze ok. 2 minut.

UWAGA: Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania ryby.

Koszt przygotowania tej potrawy zależy przede wszystkim od rodzaju ryby, jaką wybierzemy.

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak czyścić blaty?

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-06 12:51:03
    Wenila
    1
    tak tak,

    rybka i natka zasługują na 5, jednak poradzilabym posypać nieduszoną pietruszkę co by nie pozbawiać jej witaminek
  • paulina150528, 2010-01-24 21:44:14
    paulina150528
    1
    Jestem zdecydowanie na tak dla ryby w takiej postaci Do tej pory nie wrzucałam pietruszki do duszenia,ale na sam koniec przy wyjęciu na talerz. Muszę spróbować w takiej wersji.
    Danie polecam dla tych rybolubnych
  • dagwoj, 2010-01-25 10:57:56
    dagwoj
    Na zdjęciu chyba pietruszka jest surowa, duszona zmienia kolor na ciemno-brudno-zielony
    Komentarz
  • Knife_Girl, 2010-01-25 19:17:32
    Knife_Girl
    Pietruszka jest tylko odrobinę podduszona Czyli jak podałam w przepisie - ok. 2 minut się dusiła. Dzięki temu nie zdążyła zmienić koloru
    Komentarz
  • Chocoblue, 2011-11-29 14:08:25
    Chocoblue
    1
    Świetny, prosty sposób na rybkę.
  • harmeen, 2012-08-09 10:41:12
    harmeen
    1
    Robię podobną, tylko dodaję jeszcze koperek i zamiast oliwy podlewam roztopionym masłem - i wstawiam do piekarnika w naczyniu żaroodpornym. razem z masłem ma taki delikatny smak - mmm...
  • Kori_Yoitama, 2014-09-27 21:33:31
    Kori_Yoitama
    0
    Spoko przepis. Ja zrobiłam z cebulą i porem, a na to ryba w przyprawie do ryb. Pod koniec duszenia posypałam mrożonym koperkiem zamiast natką pietruszki.
    Smażyłam na maśle, bo oliwa bardziej pasuje mi do drobiu niż do ryb.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką