CRÈME PÂTISSIÈRE

autor: , kategoria: kremy i musy , dodano: 2018-03-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! CRÈME PÂTISSIÈRE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! CRÈME PÂTISSIÈRE

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 800 g mleka, 3,2% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • 220 g żółtek (ok. 14 sztuk), w temp. pokojowej
  • 180 g cukru
  • 70 g skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna. Pusty strąk wyrzucić.
2. Do naczynia miksującego włożyć ziarna wanilii, dodać mleko, śmietanę, żółtka, cukier i skrobię, zmiksować 20 s/obr. 6, następnie gotować 10-11 min/95°C/obr. 2.5 lub do osiągnięcia konsystencji budyniu.
3. Przelać do miski, gorącą masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dokładnie przylegać do masy, aby zapobiec powstaniu twardego kożucha na powierzchni kremu), ostudzić, następnie odstawić do lodówki na min. 2 godz.
4. Crème pâtissière używać do wybranych przepisów na ciasta i desery.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Zapiekanka z dyni - Joanna Bielak

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem