NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2018-03-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ

Składniki:

  • 100 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
  • 400 g wody
  • 180 g mąki gryczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 500 g wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g śmietanki sojowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki pasty miso jasnej
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • ½-1 łyżeczka soli
  • ½-1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g pieczarek, pokrojonych w 2 mm plastry
  • 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • rukola, ilość do dekoracji lub mieszane zioła, świeże (szczypiorek, bazylia), ilość do dekoracji

Przygotowanie:

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy i wodę, odstawić na 1 godz. do namoczenia. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe.

CIASTO NALEŚNIKOWE:

2 Do naczynia miksującego wsypać mąkę gryczaną, mąkę pszenną, dodać jajka, wodę, oliwę, sól i pieprz, wymieszać 40 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.

NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ:

3 Namoczone orzechy odcedzić przez koszyczek. Do naczynia miksującego włożyć odcedzone orzechy, dodać śmietankę sojową, czosnek, pastę miso, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zmiksować 1 min/obr. 6 lub do uzyskania kremowej konsystencji. Przelać do miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
4 Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, dodać olej, gotować 10 min/100°C/ /obr. 1. Odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, wymieszać kopystką, odstawić.
5 Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, rozprowadzić po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto na naleśniki wlewać małą chochelką porcjami na rozgrzaną patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Usmażony naleśnik przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
6 Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki nadzienia z pieczarkami i śmietanką sojową, rozsmarować po całej powierzchni, następnie dowolnie zawinąć lub składać w trójkąty. Udekorować rukolą lub świeżymi ziołami (szczypiorkiem, bazylią).
7 Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: muffinki z dynią

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką