Sos pomidorowy z mięsem mielonym i bakłażanem

autor: , kategoria: sosy, kuchnia włoska , dodano: 2010-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos pomidorowy z mięsem mielonym i bakłażanem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos pomidorowy z mięsem mielonym i bakłażanem

Składniki:

  • sos pomidorowy [1 op.] (w zamian można użyć 2 puszki pomidorów w kawałkach)
  • mięso mielone [300 g] (wołowe lub wołowo-wieprzowe)
  • czosnek [3 ząbki]
  • oliwa z oliwek [4 łyżki]
  • cebula biała [1 główka]
  • bazylia [3 łyżki] (można zastąpić suszoną)
  • oregano [2 łyżki]
  • kostka rosołowa [1 szt.] (najlepszy jest rosołek z oliwą z oliwek i ziołami)
  • bakłażan [1 szt.]
  • sól morska [3 łyżeczki]
  • pieprz czarny [1 łyżeczka]
  • cukier [1 łyżka]

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy sos pomidorowy lub pomidory z puszki (można też połączyć sos pomidorowy z pomidorami z puszki). Dodajemy suszone zioła, rosołek, pieprz i cukier. Dusimy częsciowo przykryte na wolnym ogniu.

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry lub w kostkę, solimy i odstawiamy żeby puścił sok.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy mięso, dopóki nie nabierze złoto-brązowego koloru.

Bakłażana odsączamy na papierowym ręczniku i smażymy na łyżce oliwy, aż się ładnie przyrumieni.

Do gotującego się sosu dodajemy usmażone mięso (najlepiej przekładać łyżką, odsączając z nadmiaru wytopionego tłuszczu). Dusimy ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy świężą bazylię.

Usmażonego bakłażana układa się na wierzchu sosu, jako dekorację lub miesza razem z sosem.

Sos świetnie komponuje się z makaronem typu spaghetti lub penne, albo z gnocchami.

Gotowe danie każdy wedle uznania posypuje na talerzu startym parmezanem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z wędzonym kurczakiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem