Sos pomidorowy z mięsem mielonym i bakłażanem

autor: , kategoria: sosy, kuchnia włoska , dodano: 2010-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos pomidorowy z mięsem mielonym i bakłażanem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos pomidorowy z mięsem mielonym i bakłażanem

Składniki:

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy sos pomidorowy lub pomidory z puszki (można też połączyć sos pomidorowy z pomidorami z puszki). Dodajemy suszone zioła, rosołek, pieprz i cukier. Dusimy częsciowo przykryte na wolnym ogniu.

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry lub w kostkę, solimy i odstawiamy żeby puścił sok.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy mięso, dopóki nie nabierze złoto-brązowego koloru.

Bakłażana odsączamy na papierowym ręczniku i smażymy na łyżce oliwy, aż się ładnie przyrumieni.

Do gotującego się sosu dodajemy usmażone mięso (najlepiej przekładać łyżką, odsączając z nadmiaru wytopionego tłuszczu). Dusimy ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy świężą bazylię.

Usmażonego bakłażana układa się na wierzchu sosu, jako dekorację lub miesza razem z sosem.

Sos świetnie komponuje się z makaronem typu spaghetti lub penne, albo z gnocchami.

Gotowe danie każdy wedle uznania posypuje na talerzu startym parmezanem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem