Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2018-04-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem

Składniki:

  • Koncentratu Żurku Krakus na naturalnym zakwasie [300 ml]
  • wywar warzywny (lub wywar z ugotowanych pulpetów) [900 ml]
  • chrzan Krakus [2 łyżki]
  • białe kiełbasy (surowe) [6 szt.]
  • majeranek [2 łyżki]
  • liście laurowe [3 szt.]
  • ziele angielskie [4 szt.]
  • śmietana [1 łyżka]
  • ugotowane na półtwardo jajka
  • pieprz, sól, czosnek

Przygotowanie:

Wyciągamy mięso z kiełbasek białych. Dodajemy majeranek i jeżeli mięso jest zbyt mało doprawione, posypujemy pieprzem oraz tartym czosnkiem, ewentualnie solą. Całość mieszamy i formujemy malutkie pulpeciki. Zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pulpety. Gotujemy 12 minut. Dodajemy do garnka Koncentrat Żurku Krakus na naturalnym zakwasie oraz chrzan Krakus. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy połówki jajek, pokrojoną marchewkę pozostałą z wywaru oraz ozdabiamy świeżym majerankiem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ziemniaczana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką