Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

autor: , kategoria: tarty , dodano: 2018-04-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!  Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!  Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Składniki:

  • mąka pszenna [100 g]
  • mąka krupczatka [50 g]
  • masło [100 g]
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • śmietana [1 łyżka]
  • słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą [1 szt.]
  • ricotta [250 g]
  • jajka [1 szt.]
  • duża brzoskwinia [1 szt.]

Przygotowanie:

Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Ciasto z gruszkami i mascarpone FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta