Bigos po litewsku

  • Bigos po litewsku

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Grzyby namoczyć. Pokrojoną w kostkę słoninę podsmażyć na małym ogniu. Gdy wytopi się tłuszcz, lekko zrumienić cebulę. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, poszatkować, wymieszać z cebulą, dodając jednocześnie kiszoną kapustę.
Mięso wołowe i wieprzowe umyć, pokroić na niewielkie kawałki, boczek i kiełbasę - na plasterki. Mięso, boczek i kiełbasę kolejno zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do garnka z kapustą. Dodać liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i jałowiec, suszone śliwki, odcedzone grzyby, majeranek i wino. Posolić do smaku. Garnek przykryć i dusić na wolnym ogniu. Następnego dnia dusić tak długo, aż bigos nabierze brązowej barwy. Najlepiej powtarzać tę czynność przez 3 dni. Przyprawić pieprzem, cukrem i ewentualnie dosolić.
Przechowywać w chłodnym miejscu, w przykrytym kamiennym garnku lub słoju. W miarę potrzeby odgrzać odpowiednią porcję, dodając cienko pokrojone plasterki kiełbasy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • ewelline, 2010-01-09 01:05:35
    ewelline
    wole bigos z koncentratem pomidorowym bez robię tylko bezmięsną kapustę wigilijna
    Komentarz
  • pavett, 2010-03-14 18:22:25
    pavett
    Uwielbiam bigosik
    Tylko ten Twoj ze zdjęcia jakoś mało brązowy.Choć w przepisie wyraźnie napisałaś :" ...aż bigos nabierze brązowej barwy..."
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe