Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Krem do babeczek - waniliowy

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem do babeczek - waniliowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem do babeczek - waniliowy
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Krem do babeczek - waniliowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Krem do babeczek - waniliowy

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko podgrzać z cukrem i wanilią. Jeśli używamy prawdziwej wanilii w postaci laseczek, to należy je przekroić wzdłuż.
Oddzielić białka od żółtek i same żółtka połączyć dokładnie z mąką i śmietanką. Powstanie dość gęsta masa, którą należy bardzo dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
Wyjąć wanilię z mleka i do ciepłego mleka dodać masę mączno-jajeczną. Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu cały czas dokładnie mieszając. Proces jest powolny, ale to ważne aby krem nie przywarł.
Przelać krem do naczynia i przykryć go folią spożywczą tak aby folia dokładnie przylegała do kremu na całej powierzchni. Dzięki temu nie powstanie kożuch. Po przestygnięciu krem wstawić do lodówki.

Krem można podawać w pucharkach z truskawkami, winogronami, z kiwi, czy innymi owocami sezonowymi. Ja polecam go zwłaszcza do kruchych babeczek.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Śniadanie na wynos 03 maliny

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-04 14:02:52
    kropka75
    Mniam. Jak ja lubię takie kremy ze śmietany, bez margaryny... Pycha. Zapisuję do ulubionych.
    I zrobię sobie też modyfikację bez wanilii, bardziej na śmietankowo - ciekawe jak wyjdzie.
    Komentarz
  • AgaZ, 2010-01-04 14:17:20
    AgaZ
    Koniecznie proszę o wrażenia smakowe To całkowicie mój pomysł na krem do babeczek. Eksperymentowałam z wieloma, aż dobrałam składniki, które są dla mnie najlepsze.
    Komentarz
  • Ashira, 2010-01-04 14:22:29
    Ashira
    1
    dokładnie bez margaryny to ja się piszę
    kombinowałam z budyniami gotowymi a tu tak pięknie mleko i mąka, czyli bez niepotrzebnych E-xxx
    myślę (bo kiedyś tak robiłam ale nie mam 100% pewności że i w tym przepisie to wyjdzie ), że kremówkę można zastąpić słodką śmietanką 18%. zawsze mniej tłuszczu dla tych co go ciągle ograniczają, jak ja
  • ewelline, 2010-01-09 02:07:28
    ewelline
    jadłam już taki krem może w innych proporcjach byl bardzo smaczny!
    Komentarz
  • juras23k, 2010-01-19 23:54:59
    juras23k
    uwielbiam takie kremy.coprawda nie przepadam za wanilią aczkolwiek przepis jest świetny.napewno kiedyś wypróbuję
    Komentarz
  • Zaba885, 2010-04-05 11:34:53
    Zaba885
    także zrobię od razu daje 5
    Komentarz
  • Cerisa, 2010-06-28 12:44:33
    Cerisa
    1
    zrobiłam go i ... od zrobienia go po raz pierwszy robiłam go już chyba ze 4 razy. Krem jest super, nie trzeba go miksować, przelewać itp, robi się go w jednym naczyniu i tyle. Smak extra, polecam polecam polecam!
  • ImmortalLover, 2011-03-31 09:27:35
    ImmortalLover
    1
    Pyszne! Bez margaryny, delikatny i można jeść na tysiac sposbów polecam!
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-23 21:56:13
    Snowwhiteproncess
    -1
    Mimo, że porobiły mi się grudki chociaz intensywnie mieszałam, to krem był przepyszny! Fajna konsystencja, smak, aromat no wszystko, wszytsko. I sam jest mega smaczny, można wyjadać łyżeczkami. Jedyny jego minus to to że za szybko się kończy i zawsze go za mało

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe