Krem do babeczek - waniliowy

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem do babeczek - waniliowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem do babeczek - waniliowy
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Krem do babeczek - waniliowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Krem do babeczek - waniliowy

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko podgrzać z cukrem i wanilią. Jeśli używamy prawdziwej wanilii w postaci laseczek, to należy je przekroić wzdłuż.
Oddzielić białka od żółtek i same żółtka połączyć dokładnie z mąką i śmietanką. Powstanie dość gęsta masa, którą należy bardzo dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
Wyjąć wanilię z mleka i do ciepłego mleka dodać masę mączno-jajeczną. Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu cały czas dokładnie mieszając. Proces jest powolny, ale to ważne aby krem nie przywarł.
Przelać krem do naczynia i przykryć go folią spożywczą tak aby folia dokładnie przylegała do kremu na całej powierzchni. Dzięki temu nie powstanie kożuch. Po przestygnięciu krem wstawić do lodówki.

Krem można podawać w pucharkach z truskawkami, winogronami, z kiwi, czy innymi owocami sezonowymi. Ja polecam go zwłaszcza do kruchych babeczek.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-04 14:02:52
    kropka75
    Mniam. Jak ja lubię takie kremy ze śmietany, bez margaryny... Pycha. Zapisuję do ulubionych.
    I zrobię sobie też modyfikację bez wanilii, bardziej na śmietankowo - ciekawe jak wyjdzie.
    Komentarz
  • AgaZ, 2010-01-04 14:17:20
    AgaZ
    Koniecznie proszę o wrażenia smakowe To całkowicie mój pomysł na krem do babeczek. Eksperymentowałam z wieloma, aż dobrałam składniki, które są dla mnie najlepsze.
    Komentarz
  • Ashira, 2010-01-04 14:22:29
    Ashira
    1
    dokładnie bez margaryny to ja się piszę
    kombinowałam z budyniami gotowymi a tu tak pięknie mleko i mąka, czyli bez niepotrzebnych E-xxx
    myślę (bo kiedyś tak robiłam ale nie mam 100% pewności że i w tym przepisie to wyjdzie ), że kremówkę można zastąpić słodką śmietanką 18%. zawsze mniej tłuszczu dla tych co go ciągle ograniczają, jak ja
  • ewelline, 2010-01-09 02:07:28
    ewelline
    jadłam już taki krem może w innych proporcjach byl bardzo smaczny!
    Komentarz
  • juras23k, 2010-01-19 23:54:59
    juras23k
    uwielbiam takie kremy.coprawda nie przepadam za wanilią aczkolwiek przepis jest świetny.napewno kiedyś wypróbuję
    Komentarz
  • Zaba885, 2010-04-05 11:34:53
    Zaba885
    także zrobię od razu daje 5
    Komentarz
  • Cerisa, 2010-06-28 12:44:33
    Cerisa
    1
    zrobiłam go i ... od zrobienia go po raz pierwszy robiłam go już chyba ze 4 razy. Krem jest super, nie trzeba go miksować, przelewać itp, robi się go w jednym naczyniu i tyle. Smak extra, polecam polecam polecam!
  • ImmortalLover, 2011-03-31 09:27:35
    ImmortalLover
    1
    Pyszne! Bez margaryny, delikatny i można jeść na tysiac sposbów polecam!
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-23 21:56:13
    Snowwhiteproncess
    -1
    Mimo, że porobiły mi się grudki chociaz intensywnie mieszałam, to krem był przepyszny! Fajna konsystencja, smak, aromat no wszystko, wszytsko. I sam jest mega smaczny, można wyjadać łyżeczkami. Jedyny jego minus to to że za szybko się kończy i zawsze go za mało

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Zapiekane naleśniki z twarogiem
  • Mniam: 6
    Kokosanki
  • Mniam: 1
    Zapiekanka z kaszą gryczaną, grzybami i kurczakiem
  • Mniam: 2
    Ciasteczka z Czekoladą Amerykańskie

Zamknij