Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2018-05-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami

Składniki:

  • - sałata lodowa pół główki - krewetki tygrysie, parzone 250g - pomidorki koktajlowe 150 g - sok z cytryny
  • - olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki - natka pietruszki 3 gałązki - woda 50 ml - cukier
  • - sos rybny 1 łyżka - sok z limonki 1 łyżka - sos sojowy jasny 2 łyżki - papryczka chilli
  • - sól do smaku - chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 4 kromki - parmezan 30 g

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z marchewki i selera

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką