Frykasy- paluszki serowo- czosnkowe

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frykasy- paluszki serowo- czosnkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frykasy- paluszki serowo- czosnkowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frykasy- paluszki serowo- czosnkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frykasy- paluszki serowo- czosnkowe

Składniki:

Przygotowanie:

Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski , dodać sól, 2 łyżki oleju, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk. Rozwałkować cienko ciasto(ale tak aby się nie przerywało) i kroić na paski szerokości około 2-3 cm. i długości 14 cm.
Olej i przyprawy wymieszać i każdy pasek wysmarować tą mieszanką. Następnie na połowie paska kładziemy cienko pokrojony w plasterki ser żółty i przykrywamy drugim kawałkiem. Zwijamy parę razy trzymając za końca. Na posmarowanej oliwą blasze układać w niewielkich odstępach paluszki i piec w temp. 250 stopni ok 9 minut. Wyjąć z pieca i posmarować jeszcze raz po górze olejem i posypać czosnkiem granulowanym.

Podawać ciepłe z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Z podanej ilości wychodzi ok. 20 sztuk.
Są co prawda nieco kaloryczne ale to świetna alternatywa dla pizzy zwłaszcza na imprezę:)

    Śr. ocena: 4.89 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • paulina150528, 2010-01-02 20:07:55
    paulina150528
    2
    Fajna sprawaWyglądaja smacznie i tak też brzmią.Nie mniej jednak ja bym czosnek dodała wcześniej.I to smarowanie olejem na końcu mnie zastanawia troszke.
  • Osiak, 2010-01-02 20:21:41
    Osiak
    Czosnek granulowany ma to do siebie że przypala się w tempie ekspresowym, a zwłaszcza w takiej temperaturze A olej wsiąka niemal błyskawicznie i wogóle go nie czuć ale czosnek lepiej się trzyma
    Komentarz
  • Ashira, 2010-01-02 20:38:11
    Ashira
    2
    bardzo miła alternatywa dla dań imprezowych.
    no bo ile można jeść chipsy i krakersy...
    a na pewno bardziej aromatyczna i zdrowsza.
    myślę, że ciekawy by był też wariant z ostrą papryką
  • paulina150528, 2010-01-03 11:17:49
    paulina150528
    Teraz rozumiemObawiałam się,że ten olej tak na wierzchu pozostaje.
    Komentarz
  • Sweetys, 2010-01-04 23:00:26
    Sweetys
    3
    Bardzo smaczne, gościły u nas na wigilijnym stole do barszczu
  • kasiasiar, 2010-02-01 16:26:56
    kasiasiar
    2
    Bardzo ciekawa przekąska, paluszki wyglądaja smakowicie
    Tak sobie myslę,że jak ktos lubi, to można posypać kminkiem
  • Martilla, 2010-02-13 22:26:55
    Martilla
    1
    Świetna alternatywa dla nachosów do maczania w dipach. Na pewno przy najbliższej okazji wykorzystam przepis. Można przygotować w różnych wersjach z kminkiem, parmezanem itp. Super
  • Sensuel, 2010-02-14 10:57:36
    Sensuel
    Super przepis!!!!Wypróbuje napewno
    Tylko ten olej rzepakowy,jak dla mnie nie do przyjęcia,więc wymienię na słonecznikowy.
    Komentarz
  • dodaja, 2010-02-14 11:15:56
    dodaja
    2
    Bardzo ciekawa przekąska na party i niekoniecznie. Potwerdzam przypalanie się czosnku w granulkach Przy najbliższej okazji (jak skończy sie post to wypróbuje i napisze jak wrażenia
  • madziaaaaa89, 2011-01-01 16:43:43
    madziaaaaa89
    3
    Wczoraj wypróbowałam przepis i muszę przyznać, że "frykasy" palce lizać! Jednak ja (przez swoje roztrzepanie) dodałam czosnek do ziół i oleju, i posmarowałam przed włożeniem do piekarnika, mimo to nie spaliły się, nie smarowałam też ich drugi raz i były pyszne!
  • Kasiaczek_, 2011-06-22 16:43:14
    Kasiaczek_
    Kochana,dodalas przepis na frykasy,które jadalam zawsze w pizzerii i sa zdecydowanie moim nr 1 wsród przysmaków
    Przepis bardzo dokladnie napisany.

    Jeszcze raz dziekuje
    Komentarz
  • dadelajda, 2012-10-06 10:35:53
    dadelajda
    0
    Na ostatniej imprezie stwierdziłam, że wypadałoby zastąpić czymś kupne przekąski i trafiłam na ten przepis.
    Frykasy smarowałam oliwą z przyprawami i czosnkiem (granulowany zastąpiłam zwykłym, wyciśniętym przez praskę) i pomimo obaw czy się nie przypalą, wyszły rewelacyjne )
  • annndzia69, 2012-11-09 19:32:11
    annndzia69
    0
    pyszne wychodzą super przepis dokładnie wszystko podane. Zrobiłam 20 szt. i jeszcze starczyło mi ciasta na 2 bułeczki gorąco polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem