Rogaliki z marmoladą /z ciasta twarogowego/

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki z marmoladą /z ciasta twarogowego/
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki z marmoladą /z ciasta twarogowego/
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki z marmoladą /z ciasta twarogowego/
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki z marmoladą /z ciasta twarogowego/
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki z marmoladą /z ciasta twarogowego/
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki z marmoladą /z ciasta twarogowego/

Składniki:

Przygotowanie:

Zimną margarynę i twaróg mielimy w maszynce. Dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na parę godzin do lodówki.

Wyjmujemy porcjami. Porcję wałkujemy na stolnicy, na podobieństwo ciasta makaronowego. Tak na 2mm grubości mniej więcej. /Po pierwszej upieczonej porcji będzie wiadomo czy grubość dobra czy nie i następną porcję można poprawić./ Wałkując podsypujemy mąką, ciasto rozgrzewa się w dłoniach i lepi się do stolnicy i wałka.

Tniemy pasy jak na makaron, po czym tniemy raz jeszcze poprzecznie. Otrzymujemy kwadraciki mniej więcej 4 na 4cm. Jak na zdjęciu.
Na każdy z powstałych kwadratów dajemy kuleczkę twardej (koniecznie) marmolady. Ilość wg gustu - ja daję takiego kleksa na oko, niej więcej 1/4 - 1/5 łyżeczki.

Zwijamy. Układamy na blasze.

Pieczemy w temp. 200 stopni, jakieś 10 min mniej więcej, ale ja nie patrzę na czas, robię w tym czasie kolejną porcję i wyjmuję gdy rogaliki są złote.

Uwaga: z ww. ilości powstają dwie średnie michy rogalików.
Piekąc na dwóch blachach jednocześnie, szerokiej i wąskiej wychodzi mi ok. 7 tur. Ale ilość ta zależna jest od wielkości rogali i grubości ciasta jakie przygotujemy. Oczywiście tę wielkość, grubość i ilość nadzienia można modyfikować.

Ilość określiłam na 20 porcji, ale jak przygotuję te pyszności na Sylwestra to czy jest nas 4 czy 10, pożrą mi wszystko jak leci. :D

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-02 20:17:24
    kropka75
    Rogaliki można posypać cukrem pudrem. Ale nie ma takiej konieczności - są śliczne i bez tego.
    Komentarz
  • bydgoszczanka, 2010-01-03 17:59:45
    bydgoszczanka
    Wyglądają smakowicie. Teraz po świętach trzeba trochę odpocząć od słodkości, ale w najbliższym czasie wypróbuję.
    Komentarz
  • lea35, 2010-01-05 12:47:10
    lea35
    ale pysznie wyglądające ciasteczka.
    Przepis biorę, na pewno wypróbuję w najbliższym czasie.
    Komentarz
  • magdaka13, 2010-01-15 10:33:34
    magdaka13
    Rogaliki wygladaja obiecujaco. Wyprobuje w najblizszym czasie i wtedy wystawie recenzje
    Zycze milego dnia!
    Komentarz
  • aankaa78, 2010-01-22 12:28:03
    aankaa78
    1
    Tradycyjne rogaliki jakie piecze moja babcia....Polecam przepis w 100%.
  • karolcia198506, 2010-01-22 12:50:34
    karolcia198506
    Jakie ładne aż ślinka mi cieknie dodaję do ulubionych i w najbliższym czasie wypróbuję i wtedy ocenie
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-22 14:40:01
    kropka75
    Polecam. Wychodzą zawsze i każdemu smakują.
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-23 00:14:15
    paulina150528
    Takiej wersji rogalików jeszcze nie robiłam. Zainteresował mnie ten ser biały w przepisie,że az jutro z synami testowac bedziemy Oni uwielbiają lepić rogaliki a raczej w ich wydaniu to są rogale. Wypróbuje i bedziemy oceniać

    Ps.Marmolada o jakim smaku bedzie najlepsza?
    Komentarz
  • Fuksik1201, 2010-01-26 10:16:28
    Fuksik1201
    1
    Świetny przepis, prosty i niedrogi. Zrobiłam i zniknęły w zatrważającym tempie. Ja dodałam jeszcze trochę cukru do ciasta.
  • magdaka13, 2010-01-28 16:13:43
    magdaka13
    3
    Przed chwila probowalam rogalika wlasnej produkcji zrobionego wg tego przepisu, wiec moja recenzja:
    genialne, boskie i niebo w gebie to za male slowo - jak sie je robi tak jak ja robilam z wlasnorecznie robionymi powidlami ze sliwek..to normalnie umierasz, konasz i blagasz by cie dobili kolejnym rogalikiem
    Piateczka w pelni zasluzona!!!
  • paulina150528, 2010-01-28 19:01:17
    paulina150528
    2
    Zapomniałam wcześniej ocenić,ale przypomniało mi się włąsnie teraz bo robie je juz po raz enty

    Chyba zostaną naszymi rogalikami numer 1. Odkąd je zrobiłam za pierwszym razem dzieciaki mi jęczą "mama kiedy zrobimy rogaliki?".O dziwo męzowi też smakują a on bardziej kremowy jeśli mowa o ciasteczkach/ciastach.

    Prosto,szybko i smacznie

    Polecam jak najbardziej bo nie wymagają jakiś wielkich zdolności jeśli chodzi o wypieki,a udają się za każdym razem
  • dagwoj, 2010-01-30 14:27:04
    dagwoj
    Rogaliki świetne są zawsze i wszędzie - zwłaszcza teraz zimą.... znam jednak ciut prostszą wersję. Bez twarogu w cieście - drożdżowe. Tez pychotka. Muszę spróbowac ten przepis, brzmi obiecująco.
    Komentarz
  • delightful_girl, 2010-02-02 11:22:21
    delightful_girl
    2
    Przepis jest świetny a rogaliki robiłam i mogę napisać że są wyśmienite!
  • agabil1, 2010-02-09 16:24:36
    agabil1
    0
    koniecznie muszę je zrobić-wyglądają rewelacyjnie! Moja mam robi podobne ale nie chce dać mi przepisu już nie będę jej prosić skoro mam ten
  • kropka75, 2010-02-16 09:37:15
    kropka75
    ))))
    A dlaczego miały by być tradycyjne?
    Komentarz
  • 28nana, 2010-02-16 11:40:08
    28nana
    pytanie: bardzo zbezczeszczę przepis jeśli użyję masła zamiast margaryny??
    Komentarz
  • 28nana, 2010-02-16 11:40:56
    28nana
    ps. bo że d*** mi bardziej urośnie to wiem
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-16 11:47:56
    kropka75
    Zdarza mi się robić z masłem. Smak podobny, po upieczeniu różnica niewielka. Tyle że są bardziej tłuste w smaku. Aczkolwiek smacznie tłuste, jak to po maśle.

    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-17 14:40:26
    Martilla
    2
    Ciekawy przepis. Na idealny na rogaliki jeszcze nie trafiłam, więc przy najbliższej okazji wypróbuję. 5 gwiazdek za dokładny i logiczny przepis oraz zachęcające zdjęcia.
  • kropka75, 2010-02-17 14:43:59
    kropka75
    Jak wypróbujesz daj znać jak wyszło.
    Aguś - Ty też.

    To najprostszy przepis na rogale jaki znam. Ciasto jest lekkie i rozpływa się z buzi, a rogaliki wychodzą zawsze, naprawdę. To się nie może nie udać.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-18 20:36:27
    Berlinianka
    -2
    Fakt. Prościzna
    Tylko co te rogaliki takie proste?
    O rany, zachciało mi się rogalików o tej porze, bardzo dziękuję!
  • kropka75, 2010-03-18 20:54:59
    kropka75
    Nie chce mi się wyginać, smak ten sam, a wygodniej się piecze.
    Komentarz
  • ollastar, 2010-04-08 22:39:40
    ollastar
    1
    Rewelacyjny przepis, prosty i niedrogi, a efekt przechodzi oczekiwania. Dotychczas robiłam tylko " zwykłe"rogaliki drożdżowe, te są świetne.
  • Kamlisa, 2010-05-12 20:42:55
    Kamlisa
    1
    Rogaliki rzeczywiscie sa przepyszne, własnie piekę kolejną partie Co prawda - u mnie pieką się ok 20 min, nie 10 i zeszło mi 0,5 kg marmolady i 2 słoiczki domowych powideł Powidła nie wylewają się, jesli starannie zawinąc - ja mam nie ładne rogaliki, ale pokraczne kopertki, łodeczki etc. Z powidłami lepsze, bo mniej słodkie
  • kropka75, 2010-05-13 20:06:54
    kropka75
    Dlatego mi schodzi mniej marmolady - daję mniej i mam mniej słodkie.

    Komentarz
  • carolyna86, 2010-06-08 19:09:35
    carolyna86
    2
    Uwielbiam ten przepis - rogaliki są proste w wykonaniu i pyszne, szczególnie takie bardzo ciepłe! Znikają z talerza w mgnieniu oka.
  • Pepus, 2010-11-11 18:01:12
    Pepus
    Kropka75 skoro tak zachwalasz to muszę wypróbować i przepis wrzucam do ulubionych. Mam powidła śliwkowe, więc w najbliższym wolnym czasie wypróbuje i ocenię.
    Komentarz
  • vild, 2010-11-11 23:34:49
    vild
    kropka, nie dajesz jajka?
    ile rogalikow wychodzi z tej porcji (mniej wiecej, liczac kwadraty 4x4), bo 7 tur z podwojnych blaszek to troche za duzo?
    aha, smarujesz rogaliki przed pieczeniem jajkiem?
    pytam, bo mam na nie apetyt
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe