a'la Bigos

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! a'la Bigos
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! a'la Bigos

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną pokroić dość drobno, pogotować żeby trochę zmiękła. Kapustę białą poszatkować, również pogotować żeby zmiękła ( w dużym garnku).
W międzyczasie podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypać lekko przyprawą do kurczaka ( ja używam Kurczak Złocisty). Pokroić kiełbasę w plastry a później w ćwiartki, również podsmażyć.

Odcedzić kapustę kiszoną i dodać ją do garnka z kapustą białą. Do tego dodać kiełbasę i kostki z kurczaka. Wymieszać całość. Dodajemy ziele angielskie ( ja daję 3 kulki), liść laurowy (3 listki). Wrzucamy kostkę rosołową, dolewamy trochę wody i gotujemy na małym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodajemy łyżkę lub dwie keczupu. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze z 10 minut. Po tym czasie próbujemy czy nie potrzeba więcej doprawić ( można dodać sól i pieprz). Cały czas pilnujemy, żeby nam się nie wygotowała woda. W razie potrzeby lekko podlewamy. Ja lubię jak bigos nie jest taki bardzo suchy.

Podajemy z pieczywem.

Smacznego

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-01-03 08:57:46
    zlosliwiec
    0
    Przepraszam, że tak ostro - ale bigosowe smaki z keczupem. Nie. Odrzuca na kilometr.
  • Kancia, 2010-01-03 09:49:48
    Kancia
    No cóż, ja próbowałam i z przecierem i z keczupem Nie wszytkim musi wszystko smakowac. Ja lubię eksperymentować. Polecam najpierw spróbowac poźniej oceniać Keczup w zasadzie dodaje kolorytu, jest go jedna łyżka
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-03 12:16:36
    kropka75
    1
    Oj, chyba za ostro z tą oceną poszło.

    Parę razy robiłam bigos tego typu. I bardzo go lubię. Mam tylko dwa zastrzeżenia, ale to rzecz gustu oczywiście.
    Po 1 także nie uważam ketchupu do bigosu, daję przecier.
    Po 2 jak dla mnie za dużo soli. Słona kapusta (kiszenie to w końcu kapusta + sól), przyprawione w czasie smażenia kawałki kurczaka plus jeszcze kiełbasa. A tu nagle kostka rosołowa... Małe zaskoczenie dla mnie. Ja bigosu nawet nie solę, o kostce nigdy nie pomyślałam.

    Ale to już kwestia smaku. Proponuję każdemu spróbować mieszanki kapust, kurczaka i kiełbaski - a reszty dodać wg gustu. To naprawdę smaczny bigosik jest.
  • Kancia, 2010-01-03 13:15:21
    Kancia
    Z solą i pieprzem to zawsze trzeba doprawiać wedle swoich smaków dlatego ja we wszystkich przepisach moich czy innych użytkowników uznaję podawane wartości za orientacyjne.
    Chociaż musze powiedzieć, ze biała kapusta tutaj dodaje dużo "słodyczy" i w zasadzie soli nie czuć. Kapustę kiszoną przelewam wodą po odcedzeniu.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-19 19:27:15
    marissima
    1
    Bigosik lekki mix .Osobiście nie lubię mieszać ze sobą kilku rodzaii mię11s ale ważne żeby smak był dobry a zapewne jest.Tez bym kostki nie dodawała.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem