Bośniacka potrawa z 3 rodzajów mięs

autor: , kategoria: z mięs mieszanych, kuchnia bałkańska , dodano: 2010-01-02
  • Bośniacka potrawa z 3 rodzajów mięs

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso pokroić na małe kawałki, warzywa dokładnie oczyścić, umyć i także drobno pokroić.

Układać warstwami mięso i warzywa w garnku. Ostrą paprykę wymieszać z winem, wlać do garnka. Dodać liść laurowy. Na koniec wlać tyle wody, aby mięso i warzywa były do połowy przykryte.

Dusić na wolnym ogniu ok. 50 minut.

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • joasia2512, 2010-01-02 22:54:43
    joasia2512
    -2
    Brzmi smacznie, na pewno niedługo wypróbuje.
  • zlosliwiec, 2010-01-03 00:23:33
    zlosliwiec
    Wieprzowina, wołowina... jakieś konkretne części mięsa?
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-01-03 09:02:28
    zlosliwiec
    1
    Przepis na pewno ciekawy, ale tutaj mamy kilka zasadniczych problemów:

    1. Nie wiemy jakie to mięso, poza tym, że jest to wieprzowina i wołowina. Jak dla mnie, dopuszcza to użycie zarówno słoniny wieprzowej jak i giczy cielęcej. A chyba nie smakuje za każdym razem tak samo.

    2. Kolejny kwiatek: przyprawa GYROS do potrawy bośniackiej? Proszę??? Pomijam już fakt, że nie lubię przypraw gotowych (chemia dobrze dobrana do szybkiego uwolnienia zawartości żołądka), ale co ma przyprawa chemicznie grecka do bośniackiej kuchi?

    3. Kiełbasa też każda? Zwyczajna czy krakowska? A może jakaś bośniacka?

    Podsumowując, z tego przepisu nie da się przygotować potrawy w smaku chociaż przypominającej "bośniacką" kuchnię.
  • magdaka13, 2010-01-14 20:26:40
    magdaka13
    Zlosnik -widze, zes drobiazgowy...ja wolowine kupuje najczesciej w marketach..niestety nie jestem zawodowym kucharzem by odrozniac poszczegolne czesci miesa. Przyjmijmy dla tego przepisu, ze chodzi o mieso czerwone w obu przypadkach. A kielbasa - wiadomo - zwyczajna.
    Co do przypraw - mozesz dodac inne-ja lubie gotowe jak widac.

    Przepis konsultowalam z kumplem -Bosniakiem i potwierdzil istnienie takiej potrawy.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-14 21:07:14
    kropka75
    3
    Znam tę potrawę w oryginale, zwie się "bosanski lonać" - bośniacki gar.

    Powyższa wersja mnie nieco zaskoczyła. Naprawdę gotujesz to danie 50 minut? Wersję oryginalną, dość zbliżoną do tutaj opisywanej (z wyj. mieszanek przypraw, zwłaszcza pikantnych - kuchnia bośniacka jest z zasady dość łagodna) gotuje się 3 godziny!

    Oryginał zawiera jeszcze mięso baranka, ale z tym u nas problem. Nie ma w nim natomiast kiełbasy, zwłaszcza zwyczajnej. Nie ma też fasoli.

    Z rzeczy praktycznych - dolna i górna warstwa powinna być warzywna, zwłaszcza górna - mięso tam wyschnie.

    Co do mięsa - przydałoby się konkretniej. Jakby nie było między karkówką, polędwicą wieprzową i boczkiem jest spora różnica, a to wszystko wieprzowina. I wszystko czerwone.

    Przepis nieprecyzyjny, żaden kulinarny laik się nie odważy. Dodaję gwiazdki za smak - oryginał jest boski.
  • magdaka13, 2010-01-14 21:10:47
    magdaka13
    Dzieki kropka za te cenne sugestie...ta potrawe gotowalam po raz pierwszy..mnie osobiscie smak nie powalil, ale to kwestia gustu. My z reguly jemy bardzo ostro i wszystko co nie jest ostre-dla nas jest po prostu na 3+
    Faktem jest, ze gotuje ja 50 min - myslalam, ze to dlugo, ale w garnkach Zeptera..moze to robi roznice.
    Ale widze, ze w kwestiach mies musze sie podszkolic - dzieki czlowiek uczy sie cale zycie
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-14 21:18:48
    kropka75
    Jak Zepter to inna rozmowa. Faktycznie, robi różnicę i to sporą. Także w smaku.
    Z przyprawami mam to samo, choć tu w przepisach nie podaję tego co naprawdę sypię, a jak podaję to nie takie ilości - chyba nikt by tego nie zjadł.

    Ja sama nie gotowałam, nie mam odwagi. Jadłam gotowane przez znawcę i było pyszne. Może ten smak brał się też stąd, że danie było robione w glinianym garze zawieszonym na prawdziwym ogniu z ognicha.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem