Pieczone ziemniaczki w ziołach

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia polska , dodano: 2010-01-02
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pieczone ziemniaczki w ziołach
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pieczone ziemniaczki w ziołach

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i wstawiamy do gotowania.Jeżeli są małe to w całości a jeżeli duże to przekrajamy na pół (w poprzek). Kiedy się zagotują solimy je normalnie do smaku...kiedy będą już lekko miękkie zdejmujemy z ognia i odcedzamy. Blachę polewamy oliwą (ilość wg uznania ale nie może być za mało) i sypiemy przyprawy (suszone). Ziemniaki kroimy w plastry (niezbyt cienkie). i mieszamy w blaszce tak aby wszystkie pokryły się oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na niezbyt duży płomień. pieczemy je tak najlepiej do momentu aż część będzie podpieczona na złoty kolor, a przynajmniej aż wszystkie będą całkowicie mięciutkie.

P.S ziemniaczki są super alternatywą dla zwykłych gotowanych ziemniaków do mięska na obiad.Jednak nie wiedziałam w jakiej je umieścić kategorii

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-03 01:04:44
    kropka75
    3
    Uwielbiam pieczone ziemniaki. Gdy mam lenia ugotowane podsmażam z przyprawami na patelni.

    W ww. przepisie brak mi tylko koperku i czosnku - moich ulubionych przypraw do ziemniaków.

    Ale i tak ocenię wysoko, bo zioła prowansalskie też dają fantastyczny aromat. Trochę kaloryczne, ale... jakie dobre.
  • Wenila, 2010-01-05 22:40:37
    Wenila
    1
    hmmm, uwielbiam pieczone ziemniaki, do tej pory uparlam się na pieczenie w stanie surowym co nie zawsze wychodziło na +
    spróbuję z gotowanymi.

    Co do przepisu to coś mi tu brakuje, na zdjeciu jednak nie wyglada za ciekawie. Jak wyżej napisano brakuje zieleninki i innych kolorków. Proponowalabym również wieksze kawałki bo tutaj lekka miazga.

    no ale to tylko moje zdanie, ja lubię miec ładnie i kolorowo, ale przepis i tak wypróbuję
  • alkamor, 2010-01-06 10:25:54
    alkamor
    miazga bo zapomniałam wczęsniej zrobić zdjęcia a to już końcówka była...odgrzewana ja zawsze robię z takimi przyprawami i mi smakuje
    Komentarz
  • lukrecja222, 2010-01-30 23:12:27
    lukrecja222
    W jakiej temperaturze i ile czasu mniej więcej się piecze te ziemniaczki?
    Komentarz
  • karolcia198506, 2010-01-30 23:20:27
    karolcia198506
    Fajny przepis muszę spróbować Twoją wersję z piekarnika bo ja jestem niecierpliwa i zawsze smażyłam ziemniaki z ziołami na patelni
    Komentarz
  • alkamor, 2010-01-31 22:03:53
    alkamor
    w temperaturze nie wiem jakiej bo nie mam miernika :/ a czasu...hmm...no z godzinę napewno ale to zależy jaki stopień "dopieczenia" chcemy otrzymać
    Komentarz
  • domi7ks, 2010-02-09 10:11:49
    domi7ks
    0
    Dość często robie pieczone ziemniaki w piekarniku. Niestety, pieczone są tylko z nazwy, bo nawet jak dłuzej niz godzine ich trzymam, to nie mogą się upiec i ładnie zarumienic. Wyporóbuje koniecznie Twoj przepis
  • daget, 2010-02-10 18:19:15
    daget
    2
    Super alternatywa zamiast zwyklych nijakich ziemniakow. Takie utytlane w ziolach sa rewelacyjne. Ostatnio za rada jednej z dziewczyn odkrylam ze najlepszym dodatkiem do ziemniakow jest rozmaryn.
  • aleksaa, 2010-06-28 03:09:13
    aleksaa
    czy podczas pieczenia trzeba je jakoś mieszać? temp 180'C bedzie ok?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe