Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą

autor: , kategoria: słodkie przetwory , dodano: 2018-08-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą

Składniki:

  • pomarańcze [1 kg]
  • cukier [220 g]
  • cytryna [2 szt.]
  • limonka [1 szt.]
  • świeży imbir [30 g]
  • kurkuma [1 łyżeczka]
  • woda [100 ml]
  • dżemix uniwersalny Delecta w proporcji 3:1 [1 op.]

Przygotowanie:

Pomarańcze i cytryny obieramy, następnie kroimy w cząstki. Skórkę z 1 pomarańczy sparzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Z limonki wyciskamy sok. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy starty imbir i kurkumę. Następnie wsypujemy Dżemix i podgrzewamy całość z dodatkiem soku z limonki i wody, po czym ciągle mieszamy, aż całość się zagotuje. Na koniec dodajemy cukier, gotując jeszcze chwilę. Przygotowaną konfiturę ściągamy z ognia i przekładamy do słoiczków.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem