Chłodnik litewski

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-10-29
  • Chłodnik litewski

Składniki:

  • bulion [3 szklanki] (drobiowy lub cielęcy)
  • mięso [25 dag] (gotowane, drobiowe lub cielęce)
  • botwinka [2 pęczki]
  • masło [1 łyżka]
  • rzodkiewki [1 pęczek]
  • śmietana [1 szklanka]
  • sok z cytryny [1 łyżka]
  • koperek [1 pęczek]
  • jajka [2 szt.] (ugotowane na twardo)
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]

Przygotowanie:

Botwinkę umyć, pokroić w centymetrowe kawałki (liście i buraczki), poddusić na maśle, a potem wlać rosół i gotować ok. 8 min. Wystudzić, dodać śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać z umytymi i pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami, mięsem w małych kawałkach oraz posiekanym koperkiem. Do każdej porcji włożyć podzieloną na cząstki połówkę jajka.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z mięsa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem