Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2018-08-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Składniki:

  • • 100 g mąki pszennej
  • • 50 g mąki krupczatki
  • • 100 g masła
  • • 1 żółtko
  • • 1 łyżka śmietany
  • • 1 słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą
  • • 250 g ricotty
  • • 1 jajko
  • • 1 duża brzoskwinia

Przygotowanie:

Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

Komentarze

  • johanna1988, 2018-09-13 21:21:25
    johanna1988
    0
    Brzmi pysznie. Koniecznie muszę sama wypróbować. Mam wrażenie że mój synek zakocha się w tym daniu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką