Sos Czosnkowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos Czosnkowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos Czosnkowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos Czosnkowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos Czosnkowy

Składniki:

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę.
Czosnek wrzucamy do miksera dodajemy łyżkę oleju i łyżeczkę soku z cytryny. Cały czas miksując dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny i 2 i pół łyżki oleju. Całość miksujemy ok 1min. Po tym czasie dodajemy białka, cały czas miksując dodajemy łyżkę oleju i sól.

Sos powinien mieć konsystencję majonezu, jeżeli tak nie jest należy dodać więcej oleju.

    Śr. ocena: 2.30 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Kancia, 2010-01-03 14:35:52
    Kancia
    Tak jeszcze nie robiłam, musze wypróbować
    Komentarz
  • tom1102, 2010-01-03 19:34:21
    tom1102
    -2
    Do pizzy super fajny
  • zlosliwiec, 2010-01-04 07:41:22
    zlosliwiec
    Nie ma to jak mieć przyjaciela tom1102, który chodzi i ocenia na piąteczki...
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-09 13:50:53
    kropka75
    -1
    Przepis inny, nie powiem ciekawy... ale wizja zjedzenia surowego białka w postaci sosu przeraża mnie.

    Chyba bałabym się to serwować gościom, żeby mnie potem do sądu nie podali o zarażenie salmonellą.
    Sama też bym miała opory jeść...
  • miskowa, 2010-03-09 14:02:30
    miskowa
    1
    ciekawe, bo inne przez te białka, ale sama bym chyba się nie odważyła spróbować surowych jajek. Pozostanę więc przy wypróbowanej wersji z jogurtu/majonezu. Brakuje mi też czegoś zielonego.
  • misislipy, 2010-07-25 16:37:44
    misislipy
    oo nie słyszałam jeszcze o sosie czosnkowym z białka jajka kurzego świetny pomysł
    Komentarz
  • Martilla, 2010-08-08 21:06:02
    Martilla
    0
    Ja również nie wyobrażam sobie zjedzenia surowego jajka szczególnie, ze sos czosnkowy na jogurcie jest przepyszny więc po co szaleć z białkami. Plus za ciekawy pomysł.
  • Sensuel, 2010-08-08 22:00:43
    Sensuel
    -1
    Białka mogą być pasteryzowane,albo można sparzyć jajko wrzątkiem.Ja osobiście bym się tego akurat nie czepiała.
    Jedno co mnie jakoś tu nie pasuje to brak jakiegokolwiek jogurtu czy śmietany czy homo...no nie wiem.Na samych białkach nie zjadłabym tego i nie ze względu na sarmonellę .
  • ewelline, 2010-08-08 22:27:06
    ewelline
    nie brzmi ten przepis apetycznie, doskonale wiem jak wyglądają i smakują ubite białka i nie wyobrażam sobie ich z czosnkiem sos czosnkowy na jogurcie, śmietanie jest tak pyszny ze nie wiem po co zastępować go białkami.
    Komentarz
  • Evelusia, 2010-08-29 22:12:42
    Evelusia
    Fajnie to wygląda, sos jest bardziej gęsty. Ja zamiast jajka dodaję zwykłego majonezu. Muszę ten sos wypróbować, razem z przepisem na pizzę
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem