Zupa kurkowa z musztardą i kurkumą

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2018-11-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa kurkowa z musztardą i kurkumą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa kurkowa z musztardą i kurkumą

Składniki:

  • • makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki
  • • 200 g kurek
  • • łyżeczka soli
  • • łyżka masła klarowanego
  • • średnia cebula
  • • 3 ząbki czosnku
  • • 800 ml bulionu
  • • łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • • łyżka śmietany
  • • Łyżeczka kurkumy
  • • natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurki przekładamy do miski, zasypujemy solą i zalewamy na chwilę wrzątkiem. W ten sposób piasek i inne nieczystości opadną na dno. Grzyby odcedzamy i delikatnie przesuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku roztapiamy klarowane masło. Szklimy na nim pokrojoną w drobne piórka cebulę, dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki gotujemy 9 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Śmietanę mieszamy z kurkumą i musztardą. Hartujemy mieszankę, poprzez stopniowe dodanie do niej 2-3 łyżek gorącej zupy, po czym całość wlewamy do garnka. Mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj oraz natką pietruszki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa grochowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem