Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2018-11-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pszenna [300 g]
  • masło [20 g]
  • gorąca woda [120 ml]
  • jajka [1 szt.]
  • sól
  • FARSZ
  • filety z suszonymi pomidorami z Beczki Śledzi SEKO [5 szt.]
  • kasza jaglana [70 g]
  • szpinak [110 g]
  • ser ricotta [130 g]
  • starty ser mozzarella [100 g]
  • ser feta [35 g]
  • pomidory suszone w oleju z ziołami [7 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • masło klarowane [1 łyżka]
  • sól, pieprz [1 szczypta]

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać wszystko do mąki mieszając łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około 6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.

Farsz:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak posiekać. Filety śledziowe SEKO, cebulę z zalewy i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce. Dodać łyżkę marynaty z beczki śledzi SEKO, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Lepienie pierogów:
Ciasto podzielić na dwie części i kolejno rozwałkowywać na cienki, 3 mm placek. Następnie wycinać kółka szklanką i w każde z nich nakładać po jednej łyżce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do gotującej się wody wrzucać po kilka sztuk pierogów i gotować około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podawać z posiekaną natką pietruszki lub rukolą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Dzieci urodzone w lutym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem