Śledzik pod pierzynką

autor: , kategoria: przekąski na zimno, ryby , dodano: 2018-11-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śledzik pod pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śledzik pod pierzynką

Składniki:

  • • filety śledziowe lekko solone a’la Matjas w oleju SEKO [250 g]
  • ugotowane ziemniaki [4 szt.]
  • cebula czerwona [2 szt.]
  • korniszony [4 szt.]
  • czerwone ugotowane buraki [2 szt.]
  • Jajka ugotowane na twardo [4 szt.]
  • pieprz
  • majonez
  • ser żółty

Przygotowanie:

Filety płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie słoika układamy: warstwę śledzi, warstwę majonezu, posypujemy szczyptą pieprzu, warstwę mieszanki warzyw, warstwę majonezu, pieprz, warstwę buraków, majonez, szczyptę pieprzu i jajka.

Opcjonalnie sałatkę można posypać startym na dużych oczkach serem żółtym. Słoiki z gotową sałatką zamykamy i chowamy do lodówki. Najlepiej danie przygotować dzień wcześniej, aby składniki się „przegryzły”.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: gruszki z serem pleśniowym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem