Zebra

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zebra
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zebra

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodawać na przemian: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oranżadę i oliwę - wszystko około 3-4 zmiany.

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części. Do jednej dodać 2 lyżąki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Masy wlewać na przemian (po ok. 3 łyżki) na środek tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.

Piec ok. 1,5 h w temp. 150 stopni.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • 28nana, 2010-01-03 22:15:18
    28nana
    3
    to ciacho kojarzę z wakacyjnych wypraw na wieś do Cioci, która piekła je zawsze na nasz przyjazd. za pierwszym razem ( jeszcze jako kilkuletni brzdąc ) nie mogłam zrozumieć tak Ciocia robi te paseczki ;-) ...

    dziś już wiem i wiem jeszcze że na pewno nie używała do tego oranżady...
  • Knife_Girl, 2010-01-03 23:12:55
    Knife_Girl
    To jest ciasto z czasów PRLu, kiedy to na półkach sklepowych niewiele było
    Moja mama zawsze dodawała i dodaje do zebry oranżadę, dlatego ja też tak robię
    Komentarz
  • Sweetys, 2010-01-05 20:27:05
    Sweetys
    0
    Wygląda bajecznie, szkoda, że mi zawsze wychodzi zakalec ;/
  • Wenila, 2010-01-05 22:19:28
    Wenila
    1
    Ciasto mojego dzieciństwa miło powspominać. Na zdjęciu piramidka wygląda jednak bardziej efektownie niż u mnie więc duży plus. Dodałabym jednak do tego polewę czekoladową co by uatrakcyjnić przepis.
  • ewelline, 2010-01-08 23:59:41
    ewelline
    0
    Kolorki cudne!!!
  • gaga87, 2010-01-12 11:56:07
    gaga87
    1
    prezentuje się świetnie, jak prawdziwa zebra!
  • karolcia198506, 2010-01-30 22:48:28
    karolcia198506
    1
    Jak byłam mała zawsze się dziwiłam jak mama robi takie paski Mi nigdy taka zebra nie wychodzi tzn paski mi nie wychodzą. Twoja jest idealna taka jaką pamiętam z dzieciństwa
  • Knife_Girl, 2010-01-31 19:56:40
    Knife_Girl
    Dziękuję bardzo za te wszystkie pochwały Paski "malujemy" oboje z mężem - dlatego takie ładne ;D
    Komentarz
  • rozowo, 2010-03-21 15:55:49
    rozowo
    3
    mega zachęcające foto od siebie dodam,że w zasadzie oranzada nie musi być biała-zdarzało dodawac mi sie fante a nawet cole i ciasto wychodziło tak samo dobre.
  • przytulanka87, 2010-04-03 10:11:42
    przytulanka87
    3
    Świetny przepis!!!
    Też robię zebrę....dokładnie z takiego przepisu i zawsze mi wychodzi
  • Djoeke, 2012-08-21 21:33:05
    Djoeke
    Po co oranżada? I czy nie może być woda mineralna gazowana?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe