Spaghetti z krewetkami

autor: , kategoria: owoce morza, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z krewetkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z krewetkami

Składniki:

Przygotowanie:

Na patelni lub w woku rozgrzać oliwę. Podsmażyć przeciśnięte ząbki czosnku, dodać krewetki, sól, i wino. Dusić ok. 10 minut.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Dodać do krewetek, wymieszać. Posypać natką i drobno pokrojoną papryczką.

UWAGA: Można użyć zarówno świeżej jak i suszonej papryki.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Meariel, 2010-01-03 16:56:11
    Meariel
    2
    Uwielbiam spaghetti według tego przepisu i myślę, że jego siła tkwi właśnie w prostocie zarówno składników jak i wykonania. Polecam!
  • 28nana, 2010-01-03 21:26:40
    28nana
    2
    yes! yes! yes!

    doskonała propozycja nawet dla tych co na krewetki patrzą " z pewną taką nieśmiałością "
  • Ashira, 2010-01-03 21:47:52
    Ashira
    3
    ojej... moje ulubione połączenie.
    chociaż mi by wystarczyły krewetki z czosnkiem i papryką
    pyszności...
    takie proste a jakie wykwintne
    na pewno zaimponujemy tym daniem gościom
  • Sweetys, 2010-01-05 20:28:44
    Sweetys
    1
    Doskonale smakuje, mi szczególnie z sosem śmietankowo-czosnkowym.
  • dagwoj, 2010-01-25 10:56:11
    dagwoj
    Jak dla mnie makoron mógłby rosnąc na drzewach - już ugotowany! Makaroniara ze mnie wielka, ale przyznam że tak prostego w wykonaniu jeszcze nie konsumowałam Sprawdzę dziś wieczorem, aż mi slinka leci

    PS. Troszkę zmodyfikuję, bo uwielbiam pesto bazyliowe, więc połączę z makaronem, zamiast pietruszki
    Komentarz
  • Knife_Girl, 2010-01-25 19:22:34
    Knife_Girl
    Polecam, polecam Mój mąż tak się tym daniem zajada, że żadna ilość nie jest mu straszna
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-02 17:29:54
    hania811
    1
    Dobry przepis. Idealne proporcje - jasno, prosto i na temat
  • boszenka69, 2010-03-01 16:02:27
    boszenka69
    A jakie krewetki najlepiej wykorzystać do tego przepisu?
    Komentarz
  • Knife_Girl, 2010-03-02 19:42:16
    Knife_Girl
    Krewetek można w zasadzie użyć jakie kto lubi. Ja wykorzystuję krewetki koktajlowe, ale w wersji sycylijskiej były to krewetki tygrysie.
    Komentarz
  • podblond, 2010-03-06 17:39:50
    podblond
    Wygląda smakowicie! Lista zakupów gotowa, trzeba będzie wybrać się do jakiegoś sprytnego marketu i w najbliższym czasie wykorzystam Twój przepis. Dzięki
    Komentarz
  • iceflower, 2012-10-15 14:53:54
    iceflower
    0
    Bardzo przyjemny sposób na prosty i smaczny makaron, osobiście bardzo lubię. Krewetki można też podsmażyć na masełku, jak kto woli. Jako uzależniona od makaronu i tego co żyje w morzu, bardzo sobie chwalę to danie.
  • eveline2012, 2013-02-14 23:10:41
    eveline2012
    0
    Bardzo pyszne danie. Robiłam na kolację walentynkową, dałam makaron kokardki i krewetki tygrysie. Zdecydowanie polecam, na pewno zrobię jeszcze nie raz.
  • summer_overture, 2014-05-02 07:40:44
    summer_overture
    Pycha, uwielbiam to danie i każdy Włoch potwierdzi, że potęga smaku tego makaronu wynika z jakości i prostoty składników. Np. wiele osób uwielbia carbonarę ze śmietaną i pieczarkami i tak po polsku jeszcze z cebulką... A chodzi o to, żeby składników było zaledwie kilka. Ogromny plus za to danie, bardzo mi się podoba, ja jednak zmieniam oliwę na masełko. Masło i krewetki to dla mnie podstawa
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe