ZUPA POMIDOROWA PO MOJEMU

autor: , kategoria: zupy, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2010-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ZUPA POMIDOROWA PO MOJEMU
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ZUPA POMIDOROWA PO MOJEMU
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ZUPA POMIDOROWA PO MOJEMU
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ZUPA POMIDOROWA PO MOJEMU

Składniki:

  • kostka rosołowa [2 kostki] (najlepiej warzywna)
  • ziele angielskie [2 szt.]
  • cukier [1 łyżeczka]
  • przyprawa warzywna [1 łyżeczka]
  • pieprz [2 szczypty] (czerny, mielony)
  • cebula [2 szt.] (duze)
  • oliwa z oliwek [1 łyżeczka]
  • czosnek [5 ząbków] (srednio- duze)
  • bazylia [1 pęczek] (na oko tak gdzies 6-7 swiezych galazek)
  • cytryna [0.333 szt.] (do wycisniecia)
  • liście laurowe [2 szt.]
  • sól [2 łyżki]
  • pomidory [1 l] ( passata ze swiezych pomidorow [1 litr] (nie wiem czy w PL do dostania, jesli nie to 1 maly sloiczek koncentratu pom.))
  • woda [2 l]

Przygotowanie:

Do duzego garnka wlewamy wode i stawiamy na gazie do zagotowania. Dodajemy kostki rosolowe, mieszamy do calkowitego ich rozpuszczenia i dorzucamy vegete, lyzeczke soli, ziele, listki laurowe i szczypte pieprzu. Zostawiamy na srednim gazie, aby przyprawy polaczyly sie z rosolem.

W tym czasie rozgrzewamy patelnie z lyzeczka oliwy z oliwek. Kroimy na pol plasterki cebule i smazymy az do przyrumienienia (delikatnego). Pluczemy liscie bazylii, przeciskamy zabki czosnku przez praske i wszystkie 3 skladniki (cebule, bazylie i czosnek) wrzucamy do wysokiego pojemniczka. Dodajemy 2 lyzki wazowe naszego rosolu i blenderem miksujemy wszystko na gesty krem.

Do garnka z rosolem wlwwamy caly sloik passaty (sa to swieze zmiksowane pomidory we wlasnym sosie bez zadnych dodatkow - soli, przypraw itd.). Jesli passaty nie mamy, dodajemy caly koncentrat pomidorowy i dokladnie mieszamy aby sie polaczyl z rosolem.
Teraz dodajemy zmiksowany krem "przyprawowy" i cukier wszystko znow mieszamy.
Zostawiamy na 5 minut a pozniej sprawdzamy czy smak nam odpowiada. Dodajemy sol oraz pieprz, jesli potrzeba. Wyciskamy 1/3 cytryny i sok dolewamy do zupy.
Zostawiamy do lekkiego zagotowania i zmniejszamy gaz pozostawiajac zupe pod przykryciem na jakies 15-20 minut.

Podajemy albo do popicia albo gotujemy ryz lub makaron i podajemy w zupie.

Zupka jest bardzo dietetyczna, sycaca, pachnaca Italia jak dla mnie i wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory :)

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Piperyna - aktywny składnik pieprzu wspomaga odchudzanie!

Komentarze

  • kasiax., 2013-09-28 19:53:47
    kasiax.
    Na 2l wody 2 kostki, łyżeczka soli, łyżeczka wegety i 5 ząbków czosnku?! Masakra, przecież ta zupa to sama sól i czosnek..
    Komentarz
  • Lirriel, 2013-09-29 12:21:33
    Lirriel
    I sama chemia! Nie oceniam, ale gdybym miała dać ocenę, byłaby to najniższa możliwa.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem