Surówka obiadowa z białej kapusty

autor: , kategoria: surówki , dodano: 2010-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Surówka obiadowa z białej kapusty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Surówka obiadowa z białej kapusty

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Jabłko traktujemy tak jak marchewkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oliwę. Odstawiamy na pół godzinki, po czym podajemy.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.40 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-05 23:48:55
    Wenila
    2
    oooo tak,

    niby żadna filozofia ale kapustka z marchewka jest godna uwagi

    cos ode mnie; posypałabym sporą iloscią namoczonego wcześniej kminku...hmmm....aromat bezcenny!! polecam
  • Rodzynka1989, 2010-01-06 08:17:40
    Rodzynka1989
    No chyba, że ktoś nie znosi kminku
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-09 00:09:41
    ewelline
    0
    ja w żadnym wypadku nie dodawałabym kminu :P
  • yugoslavia, 2010-02-02 10:01:31
    yugoslavia
    1
    Kminek to mi prędzej pasuje do przesmażanej kapusty, tutaj nie dodawałabym kminku. Można za to posypać cukrem i odstawić na chwilę. Soki puszczą, a kapucha bedzie miała lekko słodkawy posmak, który świetnie komponuje się z pieprzem.
    Poza tym połączenie wyborne.
  • Rodzynka1989, 2010-02-02 10:21:14
    Rodzynka1989
    Będąc na diecie cukru nie używam
    Ale gdybym nie była, to bym pewnie użyła
    Komentarz
  • yugoslavia, 2010-02-02 12:12:40
    yugoslavia
    Ano, jak dietujesz to rzeczywiście nie ma co kusić cukrem
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-02 12:14:02
    hania811
    3
    Moja ukochana surówka obiadowa.
    Dla męża w wersji z majonezem..na którą ja też niestety czasem się skuszę bo uwielbiam.

    Polecam kapustę najpierw osolić i dobrze wyrobić ręką...odstawić na chwilę i dopiero wtedy dodać pozostałe składniki.
    Robi się dzięki temu bardziej miękka i wilgotna - po prostu lepsza.

  • kropka75, 2010-02-02 14:11:02
    kropka75
    3
    Klasyka.
    Bardzo lubię. Tylko zawsze się zastanawiam dlaczego nie wychodzi mi taka miękka jak w knajpach. Choć właśnie solę i odstawiam.
    Chętniej robię z młodej kapusty, w zimie wolę włoską, łatwiejsza w obróbce, nie taka twarda.

    Za to gdzieś u kogoś, w restauracji chętnie zamawiam właśnie taką i zawsze mi smakuje.
  • hania811, 2010-02-02 14:34:41
    hania811
    Trzeba posolić i dobrze wyrobić ręką..jakbyś wyrabiała ciasto na pierogi.
    Dopiero wtedy puszcza sok.
    Jak szatkuję grubo traktuję kapuchę drewnianą pałką.
    Nie ma szans żeby wtedy nie zmiękła.
    Komentarz
  • Rodzynka1989, 2010-02-02 14:40:26
    Rodzynka1989
    Hmmm... A ja właśnie lubię taką twardą Nie wiem, jakaś inna jestem
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-04 08:10:40
    kropka75
    hania - właśnie wczoraj posoliłam i wygniotłam, nie długo ale mocno - wymordowałam jak mogłam i faktycznie - miękka. Hip hip

    Dzięki.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem