Spagethii "Ulubione"

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spagethii
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spagethii
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spagethii
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spagethii

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę. Wlać olej na patelnię i na gorący wrzucić cebulkę. Kiedy nabierze już lekkich rumieńców, wrzucamy mięsko i smażymy ok. 7 minut. Dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą i koncentrat. Gotujemy kolejne 7 minut i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i zioła prowansalskie. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przelewamy nieco wodą i polewamy już na talerzach gorącym sosem.
Można posypać nieco startym żółtym serem.

Nie wiem na czym polega sekret tego przepisu, ale ma on u mnie wśród znajomych i rodziny rzesze wiernych fanów. Może chodzi o brak chemicznego posmaku sosu z torebki lub słoika?
W każdym razie gorąco polecam:)

    Śr. ocena: 3.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • gaga87, 2010-01-14 19:22:57
    gaga87
    0
    Często robię takie danie jednak zdecydowanie wolę wersję z makaronem rurki. Dla mnie smakuje wtedy lepiej.
  • Sensuel, 2010-02-14 10:54:27
    Sensuel
    -1
    Jakoś do spagetti nie bardzo pasuje mi bazylia,zioła prowansalskie zamiast oregano i olej rzepakowy zamiast oliwy i tyle czosnku .
  • dodaja, 2010-02-14 11:08:12
    dodaja
    1
    Mi pasuje wszystko bo robię prawie identycznie Zioła lubie wszelakie, więc sypie jakie mam pod ręką. Czosnku daję troche mniej, ale każdy ma inne upodobania
  • Berlinianka, 2010-02-14 11:15:54
    Berlinianka
    0
    Ja podsmażam najpierw na oliwie z oliwek ząbek czosnku by nadać oliwie aromatu(potem pod koniec daję 2 duże ząbki... Rozumiem, że ktoś lubi czosnek, ale 7 ząbków? Gdyby to dłużej gotować to rozumiem, złagodnieje jego smak, ale po 5 minutach raczej nie zdąży.
    4, bo jestem przerażona ilością czosnku, może obawiasz się wampirów? No i przyprawy, jak dla mnie za mało urozmaicone.
  • Osiak, 2010-02-14 11:19:13
    Osiak
    Oczywiście proporcje czosnku są zależne od gustu. Mój gust mówi że taki sos powinien smakować czosnkiem No i ząbek, ząbkowi nierówny No i studencki budżet nie pozwala na smażenie czegokolwiek na oliwie
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-14 11:25:01
    Berlinianka
    W Biedroce jest oliwa z oliwek, nie jest to jakiś rarytas smakowy, ale jakiś minimalny zapaszek oliwek ma
    Kosztuje chyba 12 zł, albo coś koło tego
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-21 00:40:55
    Berlinianka
    Ja się na tę Twoja kicię napatrzeć nie mogę Dobranoc
    Komentarz
  • moniczorek, 2010-03-03 23:10:28
    moniczorek
    Niestety oliwa z oliwek nie jest odpowiednim tłuszczem do smazenia, ze wzgledu na sklad...powinno sie go spożywać na "zimno" a smażyć właśnie na rzepakowym

    Wracając do tematu..przepis wielokrotnie wyprobowany...polecam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe