Kremowa zupa pieczarkowa

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2010-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kremowa zupa pieczarkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kremowa zupa pieczarkowa

Składniki:

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy. Kroimy w półplastry.
Cebulę siekamy (lub kroimy dowolnie, wedle gustu).
Marchew kroimy w drobne półplastry.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.

Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy cebulę. Do przysmażonej dorzucamy pieczarki i dalej przysmażamy.
Przekładamy do garnka.
Wrzucamy marchew i ziemniaki, zalewamy 1 litrem wody i wrzucamy 1,5 kostki rosołowej (najlepiej warzywna, grzybowa lub drobiowa, delikatna w smaku). Solimy do smaku (nie za dużo, ale nie za mało, pamiętajmy, że ziemniaki chłoną sól.Ewentualnie można dosolić później). Dodajemy pieprz biały, który podkreśla delikatny aromat i pieprz czarny, który dodaje charakteru.
Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi.
Traktujemy tłuczkiem do ziemniaków, który sprawi, że ziemniaki, marchew i cebula stworzą "krem", w którym będą szczęśliwie pływały pieczarki.
W odrobinie wody rozrabiamy mąkę na gładką masę. Wlewamy do gotującej zupy i gotujemy mieszając ok. 5 minut do zagęszczenia. Do kubeczka wlewamy śmietanę i trochę gorącej zupy, rozrabiamy energicznie i wlewamy do zupy (aby się nie zważyła).
Doprowadzamy do wrzenia.

I wcinamy zanim ktoś zje za nas ;)

    Śr. ocena: 4.89 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • kasia.diet, 2010-01-03 21:28:27
    kasia.diet
    w skladnikach nie ma smietany, ile jej potrzeba?
    Komentarz
  • Ashira, 2010-01-03 21:40:25
    Ashira
    rzeczywiście... już piszę do moderacji, dziękuję za zwrócenie uwagi
    2-3 łyżki
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-01-04 08:02:51
    zlosliwiec
    Składniki uzupełnione
    Komentarz
  • kasia.diet, 2010-01-04 20:13:03
    kasia.diet
    mam straszna ochote na ta zupke, czy nie przedobrze jesli wrzuce troszeczke (trojkacik) serka topionego? nie robilam jeszcze zupy-kremu a wiem ze czesto wlasnie ser topiony sie dodaje
    Komentarz
  • Ashira, 2010-01-04 22:12:39
    Ashira
    myślę, że nie....
    chociażmi smakowała taka jaka jest
    Komentarz
  • kasia.diet, 2010-01-06 15:13:55
    kasia.diet
    5
    no i zrobilam zupke wprawdzie wyszla mi bardziej koloru grzybowego niz pieczarkowego (pewnie od kostki grzybowej) ale to nie ma znaczenia bo w smaku bardzo dobra a do tego prosta i w miare szybka w wykonaniu. dlatego oceniam na 5
  • kasiasiar, 2010-01-06 15:18:33
    kasiasiar
    2
    znam ten przepis, często robie taka zupkę zimą- smakuje wybornie.
    Przepis napisany bardzo czytelnie. Nowością jest dodawanie obu rodzajów pieprzu(zawsze dodawałam tylko czarny) . nastepnym razem wypróbję także z białym pieprzem.
  • kasia.diet, 2010-01-06 15:45:24
    kasia.diet
    ja nie dodalam bialego pieprzu, tylko czarny. aha i nie traktowalam zupy tluczkiem tylko zmiksowalam blenderem na krem, ale nastepnym razem zostawie troszke pieczarek tak zeby bylo cos do pogryzienia w zupie
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-06 16:20:58
    paulina150528
    2
    Ja muszę taką zupę po ugotowaniu dzielić na dwie części. Jedna standardowa dla dzieciaków(nie chcą mi kremów zupnych jeść),druga wersja potraktowana blenderem- dla mnie i męża. Do kremowej wersji od siebie mogę polecić dodanie grzanek(malutkich pokrojonych w kosteczkę) już po nałożeniu na talerz
  • Ashira, 2010-01-06 18:20:27
    Ashira
    Po pierwsze bardzo się cieszę, że smakowało.
    Co do pieprzu, podkręca on aromat zupy a biały nie jest tak ostry, chcąc uzyskać łagodniejszą zupę robię mieszankę.
    Zup kremów nie lubię, chcę żeby było co gryźć
    Użyłam tłuszka, bo blendera po prostu nie mam
    Komentarz
  • erzebet, 2010-01-21 10:02:59
    erzebet
    1
    Pycha!
    Mój pierwszy przepis ze Smacznego wizażu i od razu taki sukces
    Super przepis, proste i szybkie wykonanie, na pewno na stałe zagości w moim menu.
  • Leisla, 2010-03-17 23:37:23
    Leisla
    Mniam, pychota
    Komentarz
  • 0nasty0, 2010-06-08 10:28:54
    0nasty0
    2
    pyszna zupka! ja tylko nie dodaję białego pieprzu tylko sam czarny.
  • antoinette, 2010-06-11 12:18:11
    antoinette
    2
    Bardzo dobra zupka ja akurat nie miałam białego pieprzu ale za to wykorzystałam mieszankę 4 pieprzów naturalnych, na pewno jeszcze nie raz będzie gościć na moim stole
  • mosiek1, 2010-10-25 19:39:30
    mosiek1
    1
    5 gwiazdek się należy! zupka-cudowna! łatwo się robi, przepis czytelny, zdjęcie apetyczne no i ten smak moja wprawdzie była trochę ciemniejsza, ale bardzo smaczna nie robilam kremu, bo wolę większe kawałki, no białego pieprzu nie dodałam, bo nie miałam Dziękuję za przepis
  • Pepus, 2010-11-11 17:12:18
    Pepus
    1
    To ja się teraz wypowiem na temat przepisu. Jest dość prosty i szybko się robi.
    Moja zupka była całkowicie zmiksowana i też smakowała!
  • Pepus, 2010-11-11 17:13:37
    Pepus
    Aha zapomniałam, że nie dodałam białego pieprzu, bo go nie dostałam w pobliskim sklepie.
    Komentarz
  • studentkaAM, 2013-11-17 14:48:23
    studentkaAM
    0
    Właśnie skończyłam walczyć z tą kremową zupką. Jakie są moje spostrzeżenia? Ogólnie w smaku dobra, choc na kolana mnie nie rzuciła. Osobiście wolę bardziej gęste kremy, a tu po prostu jakoś tak za rzadkie jest to wszystko Dodam tylko, że użyłam blendera. W smaku przypomina mi lekko krupnik z dodatkiem pieczarek, a użyłam ich nadprogramowo, więc nie wiem co zabiło ich smak.
    Podałam z grzankami własnej roboty. Ogolnie dobra choć szału nie ma, za co 4*

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe