Pierniki

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-01-03
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pierniki
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pierniki

Składniki:

Przygotowanie:

Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Kobieta i życie", został on przeze mnie zmodyfikowany i ulepszony :) oto wykonanie:

Masło pokrój w płatki, dodaj cukier puder, mąkę, przyprawę do pierników, sodę, kakao i zmielone orzechy. Następnie wbij do tego jajko, dodaj miód i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schowaj do lodówki na godzinę.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość 5mm i powycinaj z niego różne kształty foremkami do ciastek. Ja osobiście sporo podsypuję je podczas rozwałkowywania. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 8 do 12 minut w piekarniku o temperaturze 175⁰C (8 minut na 5).

Po ostygnięciu udekorować białą czekoladą. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pierniki od razu nadają się do jedzenia i szybko znikają. Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierniczków.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • kasiastrunin, 2012-11-24 15:53:55
    kasiastrunin
    da sie gdzies kupic takie kokardki - dekoracje ale jadalne ?
    Komentarz
  • Kasia H_S, 2012-12-05 20:39:52
    Kasia H_S
    Takie kokardki możesz sobie zrobić z masy marcepanowej dostępnej w niektórych sklepach np. Aldi. Tylko nad kolorem trzeba popracować
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe