Kluski ŚLĄSKIE

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2010-01-04
  • Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Kluski ŚLĄSKIE
    Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Kluski ŚLĄSKIE

Składniki:

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki (ilość uzależniona od liczby osób) przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski.
Uklepać je w naczyniu, podzielić ziemniaki na równe cztery części - ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa.
Do miski z powrotem włożyć wyjętą ćwiartkę ziemniaków i 1 jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
Ręce zwilżyć zimną wodą, odrywać po kawałeczku ciasta, formować z niego kulki mniejsze lub większe- jak kto woli. Niektórzy robią takie małe kluski- wielkości orzecha włoskiego, ja wolę większe- o średnicy 5-6cm, spłaszczone.
Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oliwy, aby nie zlepiały się.
Gotować 2-3 minuty licząc od czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Kluski podawać z sosem mięsnym, lub masłem, lub skwarkami- jak kto lubi.
Ja podaję z sosem mięsnym, do tego kapusta lub buraki, lub inna surówka, sałatka.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • vril, 2010-01-04 13:36:57
    vril
    Znam sposob z wyjmowana cwiartka - sprawdza sie. Dobry, bo mozna go dowolnie modyfikowac zaleznie od ilosci porcji, nie trzeba nic przeliczac
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-04 13:48:13
    kropka75
    3
    Mój sposób na ćwiartki - idealne proporcje wychodzą.
    A jakie smaczne są takie kluski - niebo w gębie. Uwielbiam i dość często robię. Dokładnie takie same.
  • malinka118, 2010-01-04 14:59:05
    malinka118
    0
    A 1 jajko to do jakiej porcji ziemniaków? Kiedy dać 2?
  • 28nana, 2010-01-04 16:10:19
    28nana
    4
    na śląsku określa się je mianem " gumiklejzy" ( są nieodzowną partnerką rolady i modrej kapusty ),
    słyszałam też określenie " kluski białe"


    - sporo osób " znaczy" je robiąc w środku charakterystyczną dziurkę ... sama tez tak robię system ćwiartkowy jest niezawodny
  • shiral, 2010-01-04 16:34:20
    shiral
    1
    Proste w wykonaniu( naprawdę nawet takie beztalencie jak ja potrafi je zrobić) i bardzo smaczne, zdarza mi się jeść je nawet na słodko
  • lea35, 2010-01-05 09:53:47
    lea35
    malinka, to przy wyrabianiu "widać" czy jedno jajko jest wystarczające, jeśli masa jest zbyt sucha i nie umiemy klusek uformować, nie chcą nam się lepić, to wtedy można wbić jeszcze jedno jajko.

    shiral- ja też lubię kluski na słodko- z roztopionym masłem i cukrem.
    Komentarz
  • Suarti, 2010-01-05 17:18:01
    Suarti
    Do slaskich klusek nie dodaje sie jajek.
    Komentarz
  • Wenila, 2010-01-05 22:57:28
    Wenila
    -1
    wykonanie wydawało mi się czarna magią...a ty bach...

    na pewno spróbuję, choć zapewne mniejsze porcje niż na zdjęciu
  • Rodzynka1989, 2010-01-09 11:50:22
    Rodzynka1989
    Z tego co wiem to jajko MOŻNA dodać, ale NIE TRZEBA. Jak pracowałam w restauracji, to nigdy nie dawało się jajek, a za to w domu dodajemy.
    Komentarz
  • kika171, 2010-01-09 16:49:29
    kika171
    U mnie zawsze podawało się kluski ślaśkie nadziewane pasztetem, do tego gulasz i koniecznie surówka z kiszonej kapusty bądź ogórki konserwowe

    jeśli o jajka chodzi to my zawsze je dodawaliśmy więc myślę, że to kwestia "rodzinnych zwyczajów"
    Komentarz
  • phdwao, 2010-02-15 11:17:17
    phdwao
    -1
    Dziś właśnie zamierzam zrobić, po raz pierwszy kluski sląskie, według tych ćwiartek, ciekawe co mi wyjdzie
  • Juliszka, 2010-03-24 14:51:19
    Juliszka
    1
    Nie przepadam za dodatkiem jajka do klusek - moim zdaniem wychodza troche gumiaste. Sama stosuje podobna metode do tej z cwiartka - po prostu rozklepuje je do 3/4 a reszte uzupelniam, dodaje lyzke oleju i dokladnie wyrabiam ciasto.

    Warto wspomniec, ze najlepsze kluski wychadza z chlodnych, "wczorajszych" ziemniakow i zeby nigdy, przenigdy nie probowac wyrabiac ciasta mikserem, ciagnie sie i jest tragiczne sama tak kiedys zmarnowalam kluski.

    Tez robie dziurke w srodku.
  • marricka, 2010-04-30 12:34:08
    marricka
    -1
    robię podobnie, ale tylko ziemniaki + mąka ziemniaczana. Więcej znaczy mniej
  • angelikaw, 2010-05-03 10:18:21
    angelikaw
    2
    Robię wg identycznego przepisu. Pychota!
  • Black Cashmere, 2010-06-01 18:41:10
    Black Cashmere
    1
    Do klusek śląskich podchodziłam kilka razy, aż w końcu natrafiłam na ten przepis i zrobiłam. Szybkie i łatwe danie. My zajadaliśmy się nimi z sosem pieczarkowym, ale następnym razem zrobię z gulaszem i buraczkami
    Wszystkim bardzo smakowały. Szczerze polecam
  • anka_bunio, 2010-09-12 19:11:26
    anka_bunio
    też znam sposób na ćwiartki! to musi być już jakaś chodząca tradycja...
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-10-29 14:46:12
    aleksaa
    1
    to był mój pierwszy raz z kluskami śląskimi, bardzo pomocny jest ten pomysł z ćwiartkami kluski robi się bardzo szybko jak ma się już zmielone ziemniaki...
  • cyprysik, 2011-03-04 22:03:29
    cyprysik
    1
    Wspaniałe!! Zrobilam, wyszly i wszystkim bardzo smakowaly, na pewno beda czesciej na moim stole

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe