PLACKI ZMIEMNIACZANE z cebulką

autor: , kategoria: placki, kuchnia polska , dodano: 2010-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PLACKI ZMIEMNIACZANE z cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PLACKI ZMIEMNIACZANE z cebulką

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki (6 dużych) umyć, obrać i zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy).
Wymieszać z mąką (3-4 łyżki), 1-2 jajkiem, solą i pieprzem oraz z drobno posiekaną cebulą.
Łyżka nakładamy masę ziemniaczaną na rozgrzaną patelnię z tłuszczem,
smażymy z obu stron na średnim ogniu, żeby nie przypalić. Placki mają być złote, nie brązowe czy czarne!
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik.

Do ciasta można dodać łyżkę śmietany, placki będą wtedy bardziej puszyste. Zamiast cebulki można dodać pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko- jak kto lubi.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • vril, 2010-01-04 13:31:41
    vril
    2
    Dobry przepis, podane alternatywy, jasno i klarownie - podoba mi sie
  • malinka118, 2010-01-04 13:44:31
    malinka118
    5
    Ja polecam smażenie placków bez tłuszczu. Wystarczy nasmarować teflonową patelnię z grubym dnem kawałkiem słoniny nabitym na widelec i mocno rozgrzać patelnię. Dodaję też zawsze czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • kropka75, 2010-01-04 13:45:16
    kropka75
    1
    Wersja bezczosnkowa, ale poza tym wszystko jak lubię. Mniam.
    Zdjęcia też smakowite bardzo.
  • shiral, 2010-01-04 22:44:50
    shiral
    1
    U mnie w domu robione są odkąd pamiętam, pyszne i sycące. Stanowczo bez wersji czosnkowej, takie jak w podanym przepisie smakują najlepiej
  • Suarti, 2010-01-05 17:21:55
    Suarti
    U mnie w domu robione sa placki zawsze z cebula. Mniam
    Komentarz
  • Wenila, 2010-01-05 22:55:03
    Wenila
    -1
    taki trochę standard, nie zachwyciło szczególnie. Dodałabym więcej przypraw i

    koniecznie coś do polania...mój ulubiony sos pieczarkowy
  • kasiasiar, 2010-01-24 13:00:22
    kasiasiar
    1
    Uwielbiam zarowno te z ziemniaków miksowanych jak i tartych na tarce o grubych oczkach. Zawsze z kwasną smietaną i cukrem - palce lizać
  • marysiapawlowska, 2010-02-16 07:15:32
    marysiapawlowska
    0
    jak dla mnie zbyt ciezkie i do tego ta cebulka ale młodym napewno sie bedzie podobał
  • angelikaw, 2010-05-03 10:15:09
    angelikaw
    2
    Uwielbiam takie placki!
    Robię je prawie tak samo. Tylko najpierw ścieram na tarce cebulę, dopiero ziemniaki. Dzięki temu ciasto nie ciemnieje tak szybko.
    Mniam!
  • Magdzisko90, 2010-08-26 18:01:40
    Magdzisko90
    Czytałam kiedyś w jakiejś gazecie, aby dodać tartą marchewkę-wtedy podobno robią się rumiane i chrupiące... Ale nie wiem, bo nie próbowałam nigdy.
    Za to moja ciocia robi do tradycyjnych placków (jak w tym przepisie) sos grzybowo-koperkowy. Po prostu palce lizać!!
    Pokrojone piersi z kurczaka, grzyby (mogą być pieczarki), koperek i śmietana oraz przyprawy do smaku. Uwielbiam placki z tym sosem!!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem