Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

MAKÓWKI wigilijne

autor: , kategoria: inne desery, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-01-04
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! MAKÓWKI wigilijne
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! MAKÓWKI wigilijne

Składniki:

Przygotowanie:

Cukier mieszamy z mlekiem i zagotowujemy, na tym etapie można skosztować, czy jest dostatecznie słodkie.
Po zagotowaniu dodajemy zmielony mak i jeszcze raz zagotowujemy Odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia.

Dodajemy do masy orzechy posiekane, rodzynki, migdały, można też dać inne bakalie, suszone owoce, itp....

Na dnie miski układamy pokrojoną w plastry bułkę lub sucharki i zalewamy przestudzoną masą, czekamy aż bułki trochę wchłoną masę.
Układamy kolejną warstwę bułek, zalewamy masą....
Kolejna warstwa bułek, znów zalewamy masą...
i tak aż miska będzie pełna. Górną warstwą powinna być masa makowa.

Wierzch ozdabiamy rodzynkami, migdałkami- jak to woli.
Makówki odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.

Smacznego.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kaszą gryczaną

Komentarze

  • Ashira, 2010-01-04 14:25:18
    Ashira
    mam 2 pytanka...
    czy mogę użyć gotowej masy makowej ewentualnie co do niej dodać?
    czy bułka będzie taka rozmokła i rozlazła czy...jaka?

    słyszałam wiele pochlebnych opinii o makówkach i jestem bardzo ciekawa smaku ale rozmokła bułka mnie przeraża...
    u mnie zawsze je się kutię z pszenicą albo kluski z makiem i czas poznać inne makowe dania
    Komentarz
  • Sweetys, 2010-01-04 22:58:33
    Sweetys
    -2
    Typowe danie dla południowej Polski
    Za rok na Mazurach zapewne zagości na moim stole ;D
  • lea35, 2010-01-05 09:50:27
    lea35
    czy może być gotowa masa?- nie mam pojęcia.
    Ja wolę makówki z sucharkami- takimi kupowanymi luzem na wagę w naszej cukierni. Sucharki nie robią się takie bardzo miękkie. Moi teściowie robią z bułką, też jest bardzo dobre, bułka jest miększa, więc bardziej się "napije" masy makowej, ale nie jest bardzo rozlazł.
    To jest tak, że na początku lepiej tą masę makową zrobić gęstszą- z mniejszej ilości mleka. A jak już makówki ostygną , skosztujemy, i okaże się, że bułka nie jest wystarczająco miękka, to całość polać jeszcze raz ciepłym mlekiem.
    Gorzej jak od początku zrobimy za miękkie.
    Pozdrawiam.
    Komentarz
  • Rodzynka1989, 2010-01-09 11:47:05
    Rodzynka1989
    3
    Jak od razu zrobi się bardzo rzadkie, to u mnie dodaje się więcej bułek.
    U mnie makówek nie kładzie się warstwowo, tylko miesza ię w spójną całość. Aha no i robimy bez orzechów, tylko z samymi rodzynkami. I ogólnie to zawsze wszystko "na oko" się robi Ale i tak jest pysznie
  • Juliszka, 2010-03-24 14:48:15
    Juliszka
    0
    Makowki to moje najukochansze danie wigilijne z dziecinstwa. Nie daje jednak pelnej punktacji, poniewaz wole werzsje z makaronem (najlepiej gwiazdki), badz kutie. Bardzo ciekawe sa makowki z dodatkiem jablek - co dodaje swego rodzaju "swiezosci" potrawie.
    Polecam rowniez dodatek odrobiny aromatycznego alkoholu - czegos slodkiego, w stylu amaretto, cukier mozna tez zastapic miodem.
  • plizie, 2010-09-24 14:57:49
    plizie
    1
    Aż zapachniało świętami
    kocham makówki !!
    u mnie też na wigilię miesza się całość i nie ma opcji zrobienia ich z niczym innym niż chałką nasączoną w mleku ^^ z dodatkiem mnóstwa orzechów i bakalii są znakomite

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem