MAKÓWKI wigilijne
Składniki:
- mak (zmielony 0,5 kg)
- bułka pszenna (lub sucharki)
- cukier (10 łyżek)
- mleko (2,5 l)
- orzechy laskowe (1 opakowanie )
- orzechy włoskie (1 opakowanie)
- rodzynki (1 opakowanie)
- migdały (1 opakowanie)
Przygotowanie:
Cukier mieszamy z mlekiem i zagotowujemy, na tym etapie można skosztować, czy jest dostatecznie słodkie.
Po zagotowaniu dodajemy zmielony mak i jeszcze raz zagotowujemy Odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia.
Dodajemy do masy orzechy posiekane, rodzynki, migdały, można też dać inne bakalie, suszone owoce, itp....
Na dnie miski układamy pokrojoną w plastry bułkę lub sucharki i zalewamy przestudzoną masą, czekamy aż bułki trochę wchłoną masę.
Układamy kolejną warstwę bułek, zalewamy masą....
Kolejna warstwa bułek, znów zalewamy masą...
i tak aż miska będzie pełna. Górną warstwą powinna być masa makowa.
Wierzch ozdabiamy rodzynkami, migdałkami- jak to woli.
Makówki odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.
Smacznego.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kutia wigilijna
Komentarze
czy mogę użyć gotowej masy makowej ewentualnie co do niej dodać?
czy bułka będzie taka rozmokła i rozlazła czy...jaka?
słyszałam wiele pochlebnych opinii o makówkach i jestem bardzo ciekawa smaku ale rozmokła bułka mnie przeraża...
u mnie zawsze je się kutię z pszenicą albo kluski z makiem i czas poznać inne makowe dania
Za rok na Mazurach zapewne zagości na moim stole ;D
Ja wolę makówki z sucharkami- takimi kupowanymi luzem na wagę w naszej cukierni. Sucharki nie robią się takie bardzo miękkie. Moi teściowie robią z bułką, też jest bardzo dobre, bułka jest miększa, więc bardziej się "napije" masy makowej, ale nie jest bardzo rozlazł.
To jest tak, że na początku lepiej tą masę makową zrobić gęstszą- z mniejszej ilości mleka. A jak już makówki ostygną , skosztujemy, i okaże się, że bułka nie jest wystarczająco miękka, to całość polać jeszcze raz ciepłym mlekiem.
Gorzej jak od początku zrobimy za miękkie.
Pozdrawiam.
U mnie makówek nie kładzie się warstwowo, tylko miesza ię w spójną całość. Aha no i robimy bez orzechów, tylko z samymi rodzynkami. I ogólnie to zawsze wszystko "na oko" się robi
Polecam rowniez dodatek odrobiny aromatycznego alkoholu - czegos slodkiego, w stylu amaretto, cukier mozna tez zastapic miodem.
kocham makówki !!
u mnie też na wigilię miesza się całość i nie ma opcji zrobienia ich z niczym innym niż chałką nasączoną w mleku ^^ z dodatkiem mnóstwa orzechów i bakalii są znakomite