MAKÓWKI wigilijne

autor: , kategoria: inne desery, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska, dodano: 2010-01-04
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! MAKÓWKI wigilijne
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! MAKÓWKI wigilijne

Składniki:

Przygotowanie:

Cukier mieszamy z mlekiem i zagotowujemy, na tym etapie można skosztować, czy jest dostatecznie słodkie.
Po zagotowaniu dodajemy zmielony mak i jeszcze raz zagotowujemy Odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia.

Dodajemy do masy orzechy posiekane, rodzynki, migdały, można też dać inne bakalie, suszone owoce, itp....

Na dnie miski układamy pokrojoną w plastry bułkę lub sucharki i zalewamy przestudzoną masą, czekamy aż bułki trochę wchłoną masę.
Układamy kolejną warstwę bułek, zalewamy masą....
Kolejna warstwa bułek, znów zalewamy masą...
i tak aż miska będzie pełna. Górną warstwą powinna być masa makowa.

Wierzch ozdabiamy rodzynkami, migdałkami- jak to woli.
Makówki odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.

Smacznego.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Ashira, 2010-01-04 14:25:18
    Ashira
    mam 2 pytanka...
    czy mogę użyć gotowej masy makowej ewentualnie co do niej dodać?
    czy bułka będzie taka rozmokła i rozlazła czy...jaka?

    słyszałam wiele pochlebnych opinii o makówkach i jestem bardzo ciekawa smaku ale rozmokła bułka mnie przeraża...
    u mnie zawsze je się kutię z pszenicą albo kluski z makiem i czas poznać inne makowe dania
    Komentarz
  • Sweetys, 2010-01-04 22:58:33
    Sweetys
    -2
    Typowe danie dla południowej Polski
    Za rok na Mazurach zapewne zagości na moim stole ;D
  • lea35, 2010-01-05 09:50:27
    lea35
    czy może być gotowa masa?- nie mam pojęcia.
    Ja wolę makówki z sucharkami- takimi kupowanymi luzem na wagę w naszej cukierni. Sucharki nie robią się takie bardzo miękkie. Moi teściowie robią z bułką, też jest bardzo dobre, bułka jest miększa, więc bardziej się "napije" masy makowej, ale nie jest bardzo rozlazł.
    To jest tak, że na początku lepiej tą masę makową zrobić gęstszą- z mniejszej ilości mleka. A jak już makówki ostygną , skosztujemy, i okaże się, że bułka nie jest wystarczająco miękka, to całość polać jeszcze raz ciepłym mlekiem.
    Gorzej jak od początku zrobimy za miękkie.
    Pozdrawiam.
    Komentarz
  • Rodzynka1989, 2010-01-09 11:47:05
    Rodzynka1989
    3
    Jak od razu zrobi się bardzo rzadkie, to u mnie dodaje się więcej bułek.
    U mnie makówek nie kładzie się warstwowo, tylko miesza ię w spójną całość. Aha no i robimy bez orzechów, tylko z samymi rodzynkami. I ogólnie to zawsze wszystko "na oko" się robi Ale i tak jest pysznie
  • Juliszka, 2010-03-24 14:48:15
    Juliszka
    0
    Makowki to moje najukochansze danie wigilijne z dziecinstwa. Nie daje jednak pelnej punktacji, poniewaz wole werzsje z makaronem (najlepiej gwiazdki), badz kutie. Bardzo ciekawe sa makowki z dodatkiem jablek - co dodaje swego rodzaju "swiezosci" potrawie.
    Polecam rowniez dodatek odrobiny aromatycznego alkoholu - czegos slodkiego, w stylu amaretto, cukier mozna tez zastapic miodem.
  • plizie, 2010-09-24 14:57:49
    plizie
    1
    Aż zapachniało świętami
    kocham makówki !!
    u mnie też na wigilię miesza się całość i nie ma opcji zrobienia ich z niczym innym niż chałką nasączoną w mleku ^^ z dodatkiem mnóstwa orzechów i bakalii są znakomite

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Kasza jaglana z kurczakiem, marchewką i mlekiem kokosowym
  • Mniam: 3
    Ratatuj
  • Mniam: 1
    Sałątka pieczarkowa
  • Mniam: 2
    Makaron Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Zamknij